Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je oružje kojim je David ubio 14 ljudi: Koristile su ga mnoge serijske ubice, ima razornu moć

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o vrsti puške koja je na granici između sportskog i vojnog naoružanja

  • 0

Stručnjaci za oružje tvrde da je David Kozak tokom masakra na fakultetu u Pragu koristio oružje slično onom koje je uzimalo većina masovnih ubica u SAD.

Reč je o vrsti puške koja je na granici između sportskog i vojnog naoružanja, a koje je čak i zabranjeno u nekim saveznim državama u SAD.

Prema dostupnim informacijama strelac je upotrebio pušku tipa AR-10. Ona ne puca automatski, već poluautomatski, odnosno onoliko brzo koliko strelac povlači okidač.

Ovo oružje može da se legalno kupi i Češkoj uz dozvolu za oružje koju izdaje država. Slične puške, posebno one tipa AR-15 koristile su masovne ubice u SAD. U suštini to je najrazornije oružje koje osoba u civilu može legalno da nabavi.

Stručnjaci procenjuju da je David Kozak prilikom napada na fakultet koristio i razornu lovačku municiju 308. Vinčester koja je vrlo precizna i ima veliku razornu moć.

Projektili koji se koriste imaju težište unazad, tako da su skloniji skretanju. To znači da pri udaru mogu da stvore krater veće površine nego što to odgovara njihovom kalibru.

Podsetimo, na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta na Trgu Jana Plaha u Pragu juče se dogodila pucnjava u kojoj je ubijeno 14, a povređeno 30 ljudi, dok je napadač ubijen.

Češka policija je navela i da je otac osumnjičenog za pucnjavu juče pronađen mrtav.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi video scene ispred univerziteta, ljudi koji se kriju na krovu, tokom masovne pucnjave u Pragu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA