Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljade sveća gori ispred univerziteta u Pragu: Potresni prizori sa mesta masakra, građani u suzama

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Pragu održana služba za žrtve masovne pucnjave na Filozofskom fakultetu

  • 1
Prag, Češka, pucnjava Foto: Tanjug/AP

Čitava Evropa žali za žrtvama masakra na Filozofskom fakultetu u Pragu. Građani već danima ostavljaju cveće i sveće ispred kapija fakulteta gde je u četvrtak David K. (24) ubio 14 i ranio 25 ljudi.

U prepunoj katedrali Svetog Vida u Praškom dvorcu danas je održana i služba za žrtve pucnjave.

Podsetimo, masakr se dogodio u četvrtak, nakon čega je ubica izvršio samoubistvo.

U Češkoj je danas dan žalosti, a zastave širom zemlje spuštene su na pola koplja. U Pragu, ali i u drugim češkim gradovima, pojačane su mere policijskog nadzora, a policajci patroliraju ulicama uoči božićnih praznika nadgledajući pijace, tržne centre i druga mesta gde se okuplja veliki broj ljudi.

Šta znamo o ubici?

Podsetimo, napadač koji je ubio 14 studenata identifikovan je kao David Kozak. Prvo je ubio svog oca u selu Hostun, 20 kilometara zapadno od Praga, a onda krenuo u centar tog grada.

Bio je student na Institutu za svetsku istoriju Karlovog univerziteta, sa sedištem na Filozofskom fakultetu, na Trgu Jana Palaha.

Ranije ove godine osvojio je nagradu Poljskog instituta u Pragu za diplomski rad o revolucionarnim događajima 1846. u Krakovu i drugim područjima koja su sada deo Poljske.

Policija kaže da je u četvrtak popodne trebalo da prisustvuje predavanju u zasebnoj univerzitetskoj zgradi u Celetnoj ulici, nekoliko minuta hoda od fakulteta i nedaleko od starogradskog trga u Pragu. Policajci su otišli tamo tražeći ga pre pucnjave.

Ono što se ne zna je šta ga je, umesto toga, odvelo u glavnu zgradu Filozofskog fakulteta noseći oružje.

Vondrašek navodi da je otišao u Prag kako bi si oduzeo život, te da je bio "inspirisan užasnim događajem, sličnim događajem, u inostranstvu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA