Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno kako je ubijen lider Hamasa u Libanu: Radari primetili avione i dronove, a ubrzo je grunulo

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Saleh al-Aruri Hamas Foto: JAMAL ARURI / AFP / Profimedia

Libanski list "Al Akbar" objavio je u četvrtak ujutro nove detalje o ubistvu zamenika Ismaila Hanije, Saleha Al-Arurija (57), u srcu okruga Dahieh u Bejrutu, prenosi "Ynet".

Pre atentata, kako je otkriveno u izveštaju, radarski sistemi su detektovali prisustvo borbenih aviona na moru i dronova u blizini Bejruta.

Izveštaji u Libanu su tvrdili da je pre njegovog ubistva, al Aruri, koga je Hamas nazvao "Arhitektom 7. oktobra", dobio upozorenje od Hezbolaha da ga Izrael prati.

Međutim, oni takođe pokušavaju da otkriju kako je njegova lokacija ugrožena.

Odmah nakon dramatičnog atentata, arapski mediji javili su da su meta bile kancelarije Hamasa u okrugu Dahieh. Libanski izveštaji sada pokazuju da je napadnuta kancelarija bila stariji objekat koji je pripadao organizaciji, koji je bio pod nadzorom.

"Al Akbar" je izvestio da su nakon masakra 7. oktobra te kancelarije evakuisane i prvi put ponovo zauzete samo nekoliko sati pre nedavnog napada.

Istragu o atentatu sprovode zvanične libanske vlasti nakon što je libanski premijer Nadžib Mikati taj čin označio kao "izraelski zločin" i naveo povredu suvereniteta.

Međutim, libanski izveštaji ukazuju na to da su nakon eksplozije na licu mesta "elementi" – koji se ne pripisuju nijednoj organizaciji – "očistili područje" pre nego što je stigla obaveštajna služba libanske vojske.

"Dokumenti Hamasa pohranjeni u kancelarijama su uklonjeni", izvestio je "Al Akbar".

U članku koji je u četvrtak ujutro objavio "Al-Manar", koji je povezan sa Hezbolahom, pisalo je da ubistvo al Arurija "potvrđuje nesposobnost Izraela da prihvati trenutnu realnost i njene buduće implikacije, bilo u Gazi ili na severnom frontu".

U njemu se navodi da Izrael, koji nije zvanično preuzeo odgovornost za atentat, treba da obnovi svoje odvraćanje i pokuša da "potera otpor da prihvati diplomatsko rešenje koje promovišu SAD i Zapad".

Prema rečima autora članka, vreme napada dolazi uoči treće faze rata u Gazi i usred dolaska Amosa Hohštajna, specijalnog izaslanika predsednika SAD Džoa Bajdena, u region.

"Izrael je video tajming kao priliku da razjasni da treća faza nije zaustavljanje rata, već nastavak potrage za Hamasom i njegovim liderima, ako ne u Gazi, onda u inostranstvu."

Izvori koji su razgovarali sa "Al Akbarom" tvrdili su da Izrael nije imao za cilj da izazove sukob sa Hezbolahom, već da osramoti organizaciju.

"Svaki odgovor na atentat će izazvati kontra-reakcije protiv umešanosti Libana u rat, a nedostatak odgovora Hezbolaha dovešće do optužbi protiv terorističke organizacije za 'nedostatak podrške' osovini otpora."

Libanski bezbednosni zvaničnik u razgovoru za novinsku agenciju AFP rekao je u sredu da je borbeni avion koji je napao zgradu ispalio šest projektila, od kojih su četiri eksplodirala - a dva su probila krov, uništivši dva sprata pre nego što je direktno pogodio salu za sastanke lidera Hamasa. Istakao je "najveću preciznost" napada i značajnu težinu projektila, za koje je rekao da imaju oko 100 kilograma svaki.

"Takve rakete koriste izraelski borbeni avioni", tvrdi on.

Al Aruri nije jedina žrtva napada

Na fotografijama sa lica mesta vidi se i teško oštećeno vozilo pored teško oštećenog objekta. Zajedno s al Arurijem, ubijeno je još šest članova Hamasa - uključujući dva visoka člana manje poznata izraelskoj javnosti, Samira Fandija i Azama al-Akra.

Al Aruri je bio zamenik Ismaila Hanijeha, šefa Hamasovog politbiroa, i bio je odgovoran za aktivnosti vojnog krila terorističke organizacije na Zapadnoj obali. Jedna od operacija koje je organizovao štab Zapadne obale pod al Arurijevim vođstvom bila je kidnapovanje i ubistvo tri tinejdžera, Gil-Ada Majkla Šarera, Jakova Naftalija Frenkela i Ejala Ifraha, u leto 2014, što je dovelo do pokretanja operacije "Zaštitna ivica" u Gazi. Nakon ubistva tinejdžera, Izrael je srušio porodičnu kuću al Arurija u njegovom rodnom selu.

Pre otprilike dva meseca, IDF je srušio al Arurijev dom, a potom je na ruševinama postavio znak sa podeljenom zastavom Hamasa i ISIS-a, sa natpisom "Hamas = ISIS" na arapskom jeziku. Snage bezbednosti zauzele su kuću i koristile je oko nedelju i po dana dok komandant Centralne komande Jehuda Foks nije potpisao nalog za eksproprijaciju i rušenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA