Vreme čitanja: oko 2 min.

Procureo snimak iz Severne Koreje, dečaci gledali zabranjene serije: Osudili ih na 12 godina teškog rada

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na snimku, koji je kako se navodi snimljen 2022. godine, vide se dva 16-godišnja tinejdžera vezana lisicama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu

  • 2

Severna Koreja javno je osudila dva tinejdžera koji su gledali zabranjene serije na 12 godina teškog rada.

Na snimku koji je, kako se navodi snimljen 2022. godine, vide se dva 16-godišnja tinejdžera vezana lisicama pred stotinama učenika na otvorenom stadionu.

Takođe, može se primetiti da pored njih stoje uniformisani policajci koji dečacima zameraju što "nisu duboko razmislili o svojim greškama".

Sav južnokorejski sadržaj, uključujući i televiziju, zabranjen je na severu istoimene države.

Uprkos zabranama, mnogi su spremni da se "žrtvuju" i pristupe tom sadržaju, kao što je i K-drama, koja uživa ogromnu popularnost na globalnom nivou.

Ovakvi snimci su veoma retki jer je Severna Koreja orijentisana da sve drži u okviru granica države, pa retko imamo priliku da svedočimo o dešavnjima unutar nje.

BBC je video-snimak dobio od istraživačkog instituta koji radi sa izbeglicama sa severa (South and North Develepoment - SAND).

Snimak je navodno distribuiran u Severnoj Koreji radi ideološkog obrazovanja i da bi se građani upozorili da ne gledaju "dekadentne snimke".

Na snimku je narator koji ponavlja državnu propagandu "Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere", kaže glas, očigledno misleći na Južnu Koreju.

"Imaju samo 16 godina, ali su uništili sopstvenu budućnost", dodaje se.

Ranije su maloletnici koji su prekršili zakon na ovaj način bili poslani u omladinske radne logore, a ne iza rešetaka, a kazna je obično bila kraća od pet godina.

Međutim, 2020. Pjongjang je doneo zakon kojim se gledanje ili distribucija južnokorejske zabave kažnjava smrću.

Jedan izbeglica je ranije rekao za BBC da je bio primoran da gleda 22-godišnjeg muškarca kako je ubijen. Rekao je da je muškarac optužen da je slušao južnokorejsku muziku i da je sa svojim prijateljem delio filmove sa juga.

"Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući uz mito, ali ako gledate korejsku dramu, bićete upucani", rekao je severnokorejski izbeglica u četvrtak za korejski BBC.

"Za ljude Severne Koreje, korejske drame su "droga" koja im pomaže da zaborave svoju tešku stvarnost", dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA