≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odgovor policije na masakr u školi bio katastrofalan: Stigao izveštaj Ministarstva pravde SAD

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu ubijeno je 19 dece i dvoje odraslih

  • 0
Uvalde Teksas pucnjava Foto: Tanjug/AP

Odgovor policije na krvavi napad na školu u Uvaldeu 2022. godine, u kojem je ubijeno više od 20 ljudi, među kojima i deca, bio je "propast", saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Kako se navodi u izveštaju koji je danas objavljen, policija nije uspela da tačno proceni situaciju u slučaju gde je ubijeno 19 učenika i dvoje profesora.

Stotine policajaca došlo je u osnovnu školu gde je došlo do napada, ali im je bilo potrebno više od sat vremena da se suoče i likvidiraju napadača.

U izveštaju Ministarstva na 400 strana, izneti su brojni propusti policije.

Podsetimo, napad se dogodio 24. maja 2022. godine u gradiću u Teksasu koji broji jedva 15.000 stanovnika, a smatra se jednim od najkrvavijih u američkoj istoriji.

U sredu je državni tužilac Merik Garland posetio porodice u Uvaldeu i obišao murale žrtava oslikanih po gradu. Zvaničnici Ministarstva pravde održali su privatni sastanak sa porodicama žrtava i obavestili ih o svemu pre objavljivanja izveštaja.

Berlinda Areola, čija je unuka ubijena u pucnjavi, rekla je za AP nakon sastanka da je puna emocija.

"Nemam puno reči da kažem“, navela je Berlinda.

"Mislim da će izveštaj potvrditi ono što smo znali sve ovo vreme, a to je bio veliki neuspeh", rekao je Oskar Orona, čiji je tada desetogodišnji sin upucan u jednoj od učionica.


Reviziju je zatražio bivši gradonačelnik Uvaldea Don Meklaflin nakon što su državni zvaničnici dali oprečne izveštaje o tome šta se dogodilo tokom otprilike 77 minuta od trenutka pucnjave dok policija nije zaustavila 18-godišnjeg monstruma u svom krvavom piru.

U školu gde se dogodio napad stiglo je 400 pripadnika policije, ali porodice žrtava, i oni koji su jedva spasili živu glavu ističu da je policija presporo reagovala.

Napadač je ispalio više od 140 hitaca unutar škole pre nego što je neutralisan.

Snimci sa kamera pokazali su da su policajci stajali u hodnicima ispred učionicama u kojima je napadač pucao.

Ožalošćene porodice nazivali su policajce kukavicama, pozivajući na njihove ostavke.

U izveštaju zvaničnika Teksasa optužena je policija da nije "dala prioritet spasavanju nevinih života u odnosu na sopstvenu bezbednost".

Najmanje pet policajaca je izgubilo posao, uključujući Pita Aredonda, bivšeg Uvaldeovog šefa školske policije koji je otpušten u avgustu 2022.

Više članova zajednice podnelo je tužbe protiv gradske policije i lokalnih zvaničnika koje su u toku.

Okružni tužilac okruga Uvalde Kristina Mičel rekla je u decembru da će se krivična istraga o reakciji policije nastaviti do 2024. pre nego što ona očekuje da svoje nalaze predstavi velikoj poroti, navodi CBS News.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA