Vreme čitanja: oko 4 min.

"Reci da ti je žao": Rusija tera ljude da se izvinjavaju u snimcima, trend porastao od rata u Ukrajini

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Namera ovih video snimaka je dvostruka: da ponizi kritičare rata sa Ukrajinom i da zastraši one koji ne podržavaju rat, ali do sada nisu skupili hrabrosti da to javno kažu, rekao je ruski advokat za ljudska prava Dmitrij Zahvatov

  • 1
Nastya Ivleeva Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Krajem prošle godine, neke od najvećih ruskih poznatih ličnosti objavile su seriju video snimaka u kojima se izvinjavaju što su se pojavili gotovo goli na privatnoj zabavi.

U trenutnoj klimi rata u Ukrajini osuđivani su zbog nepatriotizma, a njihovi video snimci bili su puni kajanja.

Takođe su se pridružili kulturi video zapisa izvinjenja koja se brzo širila, koji su postali sve prisutniji od invazije na Ukrajinu u punom obimu pre skoro dve godine, prenosi BBC.

Međutim, mnoge video snimke objavila je policija i prikazuju ljude koji su bili pod daleko većim pritiskom.

Neka od iznuđenih izvinjenja bila su za navodne prekršaje protiv zvanične ideologije Kremlja, prenosi BBC.

Namera ovih video snimaka je dvostruka, rekao je ruski advokat za ljudska prava Dmitrij Zahvatov.

"Da ponizi kritičare rata sa Ukrajinom i da zastraši one koji ne podržavaju rat, ali do sada nisu skupili hrabrosti da to javno kažu", rekao je on za sajt Kavkaz Realii.

Philipp Kirkorov, Nastya Ivleeva, žurka Rusija, gola žurka Foto: Not specified / WillWest News / Profimedia


Trend je prvobitno došao do izražaja 2015. godine, kada su snimci izvinjenja počeli da se pojavljuju na društvenim medijima ili lokalnoj državnoj televiziji u ruskoj republici Čečeniji na Severnom Kavkazu.

Većina snimaka prikazuje ljude koji se izvinjavaju zbog kritikovanja lidera Čečenije Ramzana Kadirova.

U jednom je prikazan muškarac koji se izvinjava jer je gej. Na drugom je prikazan muškarac bez pantalona koji je kritikovao čečenskog lidera jer je pevao pesmu "Predsednik Putin je moj najbolji prijatelj".

Snimci su se brzo proširili u druge delove Severnog Kavkaza i neke je objavila policija.

U jednom snimku iz ministarstva unutrašnjih poslova Karačaj-Čerkesije, muškarac se izvinio što se snoubordom spustio niz planinsku padinu ne noseći ništa osim tangi, sličnih onima koje nosi komični lik Borat.

Od početka ruskog rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, pojavili su se brojni snimci u kojima se pojavljuju kritičari onoga što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Neki su objavljeni putem zvaničnih policijskih naloga na društvenim mrežama. Mnoge druge objavili su proratni aktivisti ili državni mediji, ali čini se da su i oni bili uključeni u policiju.

Snimani su u pustim prostorijama tipičnim za policijske stanice i koriste jezik karakterističan za policijske izveštaje.

U junu prošle godine, pevač po imenu Šarlot spalio je svoj pasoš, rekavši da ne želi da bude državljanin "zločinačke Rusije" i da umesto toga želi da se preseli u Kijev u znak podrške ukrajinskom narodu.

On je uhapšen i ubrzo se pojavio u snimku u kom se izvinio zbog "propusta u razumevanju šta se dešava".

U drugom primeru, ministarstvo unutrašnjih poslova u Čuvašiji, regionu oko 600 km istočno od Moskve, objavilo je snimak čoveka koji se izvinjava zbog nanošenja proratnih grafita. Prefarbao je crvenu zastavu i pretvorio je u belo-plavo-belu zastavu ruske opozicije.

Drugi video snimci koje je objavila ruska policija prikazuju muškarce koji se kaju za prekršaje poput pokušaja rušenja spomenika u obliku slova Z, koje je postalo simbol rata u Rusiji, i paljenja vrata proratnog blogera.

Bilo je optužbi da se takvi snimci često snimaju pod prinudom.

Na primer, bloger poznat kao Nekoglay rekao je da ga je policija u Moskvi primorala da se pojavi pred kamerama nakon što su ga skinuli, pretukli i probali da siluju plastičnom flašom.

Video izvinjenja, objavljen preko zvanične novinske agencije Ria Novosti, objavljen je nakon što je snimio video u kojem je prikazan ruski vojnik koji se brani od ukrajinskog napada dronom.

Video snimci izvinjenja se takođe koriste za sramotu ratnih kritičara u delovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Dve trećine video snimaka izvinjenja koje je pratio ruski sajt za ljudska prava OVD-Info u periodu od skoro 16 meseci nakon početka invazije zapravo je došlo iz okupiranog regiona Krima.

Ruski socijalni antropolog Aleksandra Arhipova opisuje video snimke kao "rituale krivice i srama" koji predstavljaju vansudsku kaznu.

"Ovo krši unutrašnju slobodu. Ovo je postalo norma i veoma je loše. Ako neko uradi nešto pogrešno, prva stvar koju treba da urade je da snime video izvinjenje", rekla je ona za BBC.

Jedna žena na Krimu je prikazana kako se izvinjava što je na svojim nalozima na društvenim mrežama delila ukrajinske pesme, a druga zbog postavljanja slika raznih predmeta u plavo-žutim bojama ukrajinske zastave.

Glumica lutkarskog pozorišta iz okupiranog Donjecka, koja je prikazana kako se izvinjava što je delila ukrajinske pesme na TikToku, rekla je kasnije da je bila pod pritiskom policije da to uradi.

"Ili snimite ovaj video ili idete u zatvor, a vaše dete ide u sirotište", citirala je policajca.

Arhipova veruje da su video snimci proizvod predsednika koji se prema Rusiji ponaša kao nadmoćan otac.

"Svi ostali su kao deca koja nemaju sopstvenu pravnu agenciju. Otac je uvek u pravu. Dakle, ako učine nešto loše, moraju da se izvine ocu", rekla je ona.

I ona je bila pod pritiskom ruskih vlasti, koje su je označile kao "stranog agenta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šta ćeš

    22. januar 2024 | 19:58

    Svako ima svoga Đilasa, Mariniku, Futu, Tutu ili Mutu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA