Vreme čitanja: oko 3 min.

Oslobođen posle 30 godina zbog ubistva koje nije počinio, znao ko je to uradio: Tužioci se sad slažu sa njim

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužioci su rekli da istražuju da li da optuže čoveka za koga sada veruju da je upucao 16-godišnjeg Džejmsa Delinjija na ulici u Bruklinu tokom sukoba u februaru 1996. zbog ukradenih minđuša

  • 2
Steven Ruffin Foto: Tanjug/AP Photo/Jennifer Peltz

Čovek koji je odležao 14 godina zatvora za smrtonosnu pucnjavu iz 1996. godine oslobođen je u četvrtak nakon što su tužioci rekli da sada veruju da je ubica bio drugi poznanik.

"Izgubio sam 14 godina zbog zločina koji nisam počinio", rekao je Stiven Rafin sudiji u Bruklinu.

Iako je Rafin pušten na uslovnu slobodu 2010. i od tada je izgradio karijeru u sanitarijama u Džordžiji, rekao je da će mu odbacivanje presude za ubistvo iz nehata i uklanjanje ljage sa imena pomoći da nastavi dalje.

"Ako znate da ste nevini, nemojte da odustajete - nastavite da se borite jer će pravda pobediti. To sam želeo 30 godina - nekoga da sluša i zaista čuje šta im govorim", rekao je ispred sudnice.

Tužioci su rekli da istražuju da li da optuže čoveka za koga sada veruju da je upucao 16-godišnjeg Džejmsa Delinjija na ulici u Bruklinu tokom sukoba u februaru 1996. zbog ukradenih minđuša. Okružni tužilac u Bruklinu Erik Gonzales rekao je posle suda da optužbe, ako ih bude, neće doći odmah.

Rafinova presuda je poslednja od više od tri desetine koje su tužioci u Bruklinu odbacili nakon ponovne istrage u protekloj deceniji.

Preko desetak, uključujući Rafina, bilo je povezano sa penzionisanim detektivom Luisom Skarčelom. Bio je hvaljen 1980-ih i 90-ih zbog svoje sposobnosti u zatvaranju predmeta, ali optuženi su ga optužili za prinudu na priznanja, sumnjive identifikacije svedoke i druge zabrinjavajuće taktike. On je negirao bilo kakvu nepravdu.

Do pucnjave zbog pogrešnog identiteta došlo je dok su Rafin i drugi tražili pljačkaša koji je upravo oteo minđuše od Rafinove sestre. U stvari, Delinji nije bio pljačkaš, kažu vlasti.

Dojave su dovele policiju do Rafina, tada 17-godišnjeg srednjoškolca, a žrtvina sestra ga je identifikovala u postavi koju je sud kasnije ocenio pogrešnom. Skarčela nije bio uključen tad, ali on i još jedan detektiv su ispitivali Rafina.

Tinejdžer im je dva puta rekao da je video, ali da nije bio umešan u ubistvo Delinjija, prema policijskim zapisima navedenim u izveštaju tužioca.

Tada je Skarčela doveo otuđenog oca tinejdžera - koji je i sam policajac - u stanicu. Otac je kasnije svedočio da je svom sinu rekao da "kaže istinu", ali je Rafin rekao da se njegov otac oslanjao na njega da prizna.

I on je priznao, rekavši da je pucao jer je mislio da će Delinji nešto izvući iz svoje jakne. Rafin je rekao detektivima da mogu da preuzmu pištolj od dečka njegove sestre, i oni su to uradili, navodi se u izveštaju tužioca.

Prema izveštaju tužioca, Rafin se brzo povukao, ali njegov otac nije rekao detektivima da je njegov sin povukao priznanje. Tinejdžer je na suđenju svedočio da nije pucao u

Delinjija, već da je video i poznavao ubicu - dečka njegove sestre, onog koji je policiji dao pištolj, razbijenog na delove i nabijenog u krompir.

Porotnici na Rafinovom suđenju čuli su dečka, ali samo o njegovim odnosima sa optuženim, njegovom sestrom i drugima u slučaju. Kada je porota izašla iz sobe, dečko se pozvao na svoj Peti amandman protiv samooptuživanja i odbio je da odgovara na druga pitanja, uključujući gde je bio u noći pucnjave.

Tužioci nisu objavili ime dečka u četvrtak, a imena advokata koji su ga zastupali nisu odmah bila dostupna. On je tužiocima tokom njihove nedavne ponovne istrage rekao da on nema nikakve veze sa pucnjavom i da detektivima nije dao pištolj. Takođe je rekao da nikada nikome nije priznao, iako tužioci kažu da su Rafinov očuh, sestra i pokojna majka rekli da im je priznao.

Rafin je rekao da je oslobađanje veliki završetak jednog poglavlja njegovog života, ali da njegov život i dalje traje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA