Vreme čitanja: oko 1 min.

Osuđenik na smrt izbegao pogubljenje 9 puta, ima podršku pape i holivudskih zvezda: Žalba ide na Vrhovni sud

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će slučaj biti razmatran u narednom mandatu Vrhovnog suda, koji počinje u oktobru i završava se u junu 2025

  • 0
Richard Glossip pogubljenje zatvorenik Oklahoma Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud SAD pristao je u ponedeljak da sasluša žalbu osuđenika na smrt, koji već 25 godina čeka izvršenje smrtne kazne. Njegova sudbina je izazvala kampanju solidarnosti od pape do holivudskih zvezda.

Sud je u maju prošle godine odlučio da suspenduje pogubljenje Ričarda Glosipa (60), koja je bila zakazana za 18. maj u Oklahomi.

Neobičnim potezom, konzervativni državni tužilac je podržao zahtev za odlaganje, priznajući probleme sa svedočenjem koji su doprineli njegovoj osudi.

Jedan od Glosipovih advokata, Džon Mils, izrazio je zahvalnost, rekavši da je njegov klijent govorio da je nevin tokom svih ovih godina.

"Glosip je zamalo pogubljen devet puta, iako tužilaštvo dobro zna da su dokazi za njegovu smrtnu kaznu lažni", istakao je Mils.

Richard Glossip Ričard Glosip Foto: Profimedia/AFP

Očekuje se da će slučaj biti razmatran u narednom mandatu Vrhovnog suda, koji počinje u oktobru i završava se u junu 2025.

Glosip (60) je osuđen na smrt jer je 1997. godine naredio ubistvo Barija Van Trisa, vlasnika hotela u Oklahoma Sitiju u kojem je radio.

Presuda je zasnovana na kontroverznom svedočenju 19-godišnjeg Džastina Snida, koji je priznao ubistvo.

Pristalice Ričarda Glosipa osuđuju činjenicu da je njegova osuda zasnovana na jedinom svedočenju Džastina Snida, koji je priznajući krivicu i optužujući ga da je moralni počinilac uspeo da izbegne smrtnu kaznu.

Richard Glossip Ričard Glosip Foto; Profimedia/Larry French/Getty images

Državni tužilac Oklahome Gendner Dramond zatražio je da se njegova osuda poništi, koju je, međutim, potvrdio u drugom stepenu sud u aprilu 2023. godine.

U korist Ričarda Glosipa pokrenuta je kampanja solidarnosti u kojoj učestvuju poznate ličnosti poput Suzan Saradon i Marka Rufala ili čak milijardera Ričarda Bransona.

U septembru 2015. godine, kada se smatralo da je njegovo pogubljenje neizbežno, predstavnik pape Franje u SAD je napisao pismo guverneru Oklahome, tražeći suspenziju kazne, što je na kraju i učinjeno samo zbog straha od proizvoda koji bi se koristili u koktelu supstanci koje bi se davale u smrtonosnoj injekciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA