Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno kako su poginule mornaričke foke u akciji protiv Huta: Čim je video šta se desilo, krenuo za kolegom

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bio je to instinktivni čin, izbrušen godinama treninga - jedan kolega je krenuo u pomoć drugom

  • 12
Vojska SAD Mornaričke foke Navy seal Foto: Shutterstock

Pod okriljem noći, na uzburkanom otvorenom moru kod obale Somalije, članovi SEAL tima 3 američke mornarice počeli su da se penju na brod bez zastave koji je prevozio ilegalno oružje iranske proizvodnje u Jemen, piše AP.

Mornarički operater za specijalno ratovanje 2. klase Nejtan Gejdž Ingram počeo je da se penje merdevinama na čamac, ali se okliznuo i pao u procep koji su talasi stvorili između tog plovila i borbenog broda SEAL-a. Operater za specijalno ratovanje mornarice 1. klase Kristofer Čejmbers video je šta se desilo i automatski skočio u istu rupu pokušavši da ga spase, naveli su američki zvaničnici upoznati s incidentom.

Bio je to instinktivni čin, izbrušen godinama treninga - jedan kolega je krenuo u pomoć drugom.

Ali, opterećeni pancirima, oružjem i teškom opremom, dve "mornaričke foke" su nestale u dubinama Arapskog mora i poginule, rekli su zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, o akciji koja se odigrala 11. januara.

Ekipa "mornaričkih foka" je došla u region kada je uvedena zabrana dopremanja oružja jemenskim Hutima koji sprovode kampanju raketnih i napada bespilotnim letelicama na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Američki uzvratni udari do sada nisu sprečili njihove napade.

Misija traganja i spasavanja nestalih "foka" trajala je 11 dana, a prekinuta je u nedelju, da bi u ponedeljak mornarica objavila njihova imena, nakon što su njihove porodice obaveštene.

Nejtan Gejdž Ingram, nastradali pripadnik SEAL Nejtan Gejdž Ingram Foto: Tanjug/AP

"Kris i Gejdž su nesebično služili svojoj zemlji nepokolebljivim profesionalizmom i izuzetnim sposobnostima", rekao je kapetan Blejk Čejni, komandant Pomorske grupe za specijalni rat 1, koja nadgleda SEAL tim 3.

"Ovaj gubitak je poražavajući za nas, naše porodice, specijalne operacije zajednice i naciju."

U Beloj kući, predsednik Džo Bajden je u saopštenju naveo da on i Prva dama "oplakujemu tragičnu smrt dvojice najboljih mornaričkih foka koji su izgubljeni na moru dok su izvršavali misiju kod obale istočne Afrike prošle nedelje".

Kristofer Čejmbers, nastradali pripadnik SEAL Kristofer Čejmbers Foto: Tanjug/AP

Peta flota američke mornarice vodi istragu o incidentu. Očekuje se da će ispitati da li su "foke" bile propisno opremljene i obučene za misiju, da li su ispoštovane procedure i bilo kakve odluke u vezi sa vremenom i odobrenjem akcije, uključujući vremenske prilike i stanje mora.

Prema rečima zvaničnika, komandosi su krenuli iz USS Luis B. Puler, mobilne pomorske baze, a podržavali su ih dronovi i helikopteri. Ukrcali su se na male borbene čamce za specijalne operacije koje je vodila posada za specijalne ratove. Bio je to tip ukrcavanja za koji se "foke" rutinski obučavaju, a ilegalno oružje koje se premešta iz Irana ka Hutima u Jemenu je predstavljalo stalnu zabrinutost, posebno zato što pobunjenici nastavljaju da gađaju komercijalne brodove u regionu.

Tim koji se ukrcao na čamac suočio se sa više od deset članova posade. Na kraju su zaplenili niz naoružanja iranske proizvodnje, uključujući komponente krstarećih i balističkih projektila, kao što su uređaji za pogon i navođenje i bojeve glave, kao i delove protivvazdušne odbrane, saopštila je Centralna komanda.

Čejmbers i Ingram, koji su raspoređeni u SEAL jedinicu sa Zapadne obale, "bili su izuzetni ratnici, cenjeni saigrači i dragi prijatelji mnogima u zajednici pomorskog specijalnog ratovanja".

Čembers, 37, iz Merilenda, ušao je u mornaricu 2012. godine, a postao je "foka" 2014. Njegove nagrade uključuju medalju za dostignuća mornarice/marinca sa borbenim "C" i tri medalje za dostignuća mornarice/marinca. Ingram, 27, iz Teksasa, prijavio se 2019. i prošao SEAL obuku 2021.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA