Vreme čitanja: oko 2 min.

Bračni par naredio ubistvo usvojenog sina zbog osiguranja, krijumčarili drogu vrednu milione evra u Australiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužioci su uporedili "ključnu ulogu" muža i žene u međunarodnoj operaciji droge sa zapletima američkih TV kriminalnih drama Ozark i Breaking Bad

  • 0

Bračni par, osumnjičen da je organizovao ubistvo svog usvojenog sina zbog isplate osiguranja, proglašen je krivim za šverc kokaina vrednog milione evra iz Velike Britanije u Australiju.

Tužioci su uporedili "ključnu ulogu" Arti Dhir (59) i 35-godišnjeg Kavaljitsinha Raijade u međunarodnoj operaciji droge sa zapletima američkih TV kriminalnih drama Ozark i Breaking Bad.

Australijska policija presrela je pošiljku od pola tone kokaina, čija je veleprodajna vrednost 66 miliona evra, na komercijalnom teretnom letu na aerodromu u Sidneju 15. maja 2021.

Na sudu je rečeno da je to bila jedna od 15 sličnih pošiljki između juna 2019. i maja 2021. godine, dok je oko 3,5 miliona evra u kešu pronađeno u zaključanom skladištu u zapadnom Londonu, koje se dovodi u vezu sa bračnim parom.

Dhir i Raijad su negirali umešanost, ali ih je porota proglasila krivima po 12 tačaka za krijumčarenje droge i 18 optužbi koje se odnose na pranje novca.

"Izgleda kao nešto iz Breaking Bad-a ili Ozarka", rekao je tužilac Hju Frenč na sudu i opisao je "nemilosrdni i pohlepan" par kao "veoma drugačiji od prosečnog bračnog para".

"Nije razlika od 25 godina ono što je bilo drugačije - već činjenica da su delovali u svetu međunarodnog organizovanog kriminala", dodao je on.

Poroti nije rečeno da se Dhir i Raijada traže u Indiji zbog navodne zavere da ubiju svog usvojenog sina radi isplate osiguranja.

Navodno su dogovorili usvajanje 11-godišnjeg Gopala Sejanija, koji je sa porodicom živeo u istom selu kao i Raijadinov otac, pre nego što su sklopili polisu životnog osiguranja.

Gopala su otela dvojica muškaraca na motoru, a on je kasnije pronađen sa ubodnim ranama u stomak. Umro je u bolnici 11. februara 2017. godine.

Dhir i Raijada su uhapšeni u Velikoj Britaniji kasnije te godine, ali su uspešno izbegli izručenje kako bi se suočili sa optužbama za zaveru da se počini ubistvo, ubistvo, pokušaj ubistva, otmicu i otmicu u cilju izvršenja ubistva i podržavanja zločina.

Dvojac je negirao optužbe, koje nikada nisu testirane na sudu, ali je sudija u slučaju ekstradicije utvrdio da protiv njih postoji "prima facie slučaj".

Međutim, ona je rekla da ih ne treba slati u Indiju jer bi, ako budu proglašeni krivima, bili zatvoreni doživotno bez izgleda na puštanje na slobodu, što bi prekršilo njihova ljudska prava, prema presudi Višeg suda iz 2020. kojom je potvrđena odluka.

Dhir i Raijada su bili povezani sa ukupno 37 letova - od kojih 15 nije skeniran teret, rečeno je na sudu. Tužioci veruju da je u svih 15 aviona bilo droge, iako je kokain zaplenjen samo u jednom od njih.

Kazna će im biti izrečena u utorak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA