Vreme čitanja: oko 1 min.

Erdogan razgovarao sa švedskim premijerom o članstvu te zemlje u NATO

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedska i Finska su odustale od decenija vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu pre skoro dve godine

  • 2
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i švedski premijer Ulf Kristerson razgovarali su danas o procesu pristupanja Švedske NATO, antiterorističkim naporima, bilateralnim vezama i regionalnim i globalnim dešavanjima, saopštila je pres služba predsednika Turske.

Erdogan je poručio Kristersonu da Ankara veruje da će Švedska ispuniti svoje obaveze kao država članica NATO nakon što to formalno postane i delovati u skladu sa duhom Alijanse.

Erdogan je takođe istakao da je za Švedsku ključno da podrži tursku borbu protiv terorizma i da počne da funkcioniše mehanizam bezbednosne saradnje između dve zemlje, prenosi Dejli sabah.

Posle više od godinu dana odlaganja, turski parlament je prošlog meseca ratifikovao kandidaturu Švedske, a turski predsednik je ubrzo nakon toga potpisao zvanični protokol o pristupanju.

Švedska i Finska su odustale od decenija vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu pre skoro dve godine.

Finska je prošlog aprila postala 31. članica NATO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA