Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova država je na udaru ciklona: Očekuju se poplave, orkanski vetrovi, grmljavinske oluje i do metar i po snega

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oluja će potrajati sve do ponedeljka

  • 0
snežna mećava Foto: Shutterstock

U ovom času veoma snažan ciklon približava se zapadnoj obali SAD. Reč je o ekstremno snažnom ciklonu, koji će se sa Tihog okena direktno obrušiti na saveznu američku državu Kaliforniju.

Ciklon će većem delu Kalifornije doneti veoma obilne padavine i olujne vetrove.

Kalifornija talas oluja nevreme Foto: Tanjug/AP

Priobalne predele pogodiće olujni vetrovi sa udarima od 100 km/h, a lokalno se očekuju i orkanski vetrovi od 140 km/h, uz talase visine i do 10-15 metara koji će plaviti priobalna područja. Očekuje se da padne od 50 do 100 litara kiše po kvadtatnom metru, a snažni južni vetrovi pogodiće veći deo Kalifornije.

Ciklon će najjači olujni sistem doneti području između San Franciska i Los Anđelesa i na tom području očekuju se olujni vetrovi, uz poplave i bujice, a na ovom području moglo bi za 48 sati da padne i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Kalifornija tropska oluja Hilari Foto: Tanjug/AP

Očekuje se i pojava snažnih grmljavinskih oluja.

San Francisko bi mogli da pogode vetrovi od 80 do 100 km/h, a Los Anđeles od 70 km/h.

Kalifornija, tropska oluja Hilari Foto: Tanjug/AP

Olujni sistem doneće obilne padavine i olujne vetrove i pustinjskom delu južno od Los Anđelesa sve do San Dijega, uz opasnost od poplava.

Istovremeno, snažan ciklon dodatno će usloviti obilnije orografske padavine unutar Kalifornije, pa se na Stenovitim planinama okrenutim ka Pacifiku očekuje da padne i do metar i po snega, uz vejavice i mećave, ali i uz opasnost od lavina.

Kalifornija, lavina, Palisejd Taho Foto: Tanjug/AP

Nakon Kalifornije, cnažan ciklon doneće olujne vetrove, kišu i sneg i Nevadi i drugim državama na zapadu SAD, uz veoma obilni sneg  na planinama.

Biće ovo samo jedan u nizu snažnih ciklona koji će se tokom ovog perioda sa Pacifika obrušiti na zapadnu obalu SAD, a pre svega direktno na Kaliforniju.

Očekuje se da lošim vremenom bude pogođeno više desetina miliona ljudi, a olujno vreme potrajaće sve do ponedeljka.

U ovom času na udaru snažnih grmljavinskih oluja nalazi se i jug SAD, naročito savezne države Luizijana, Misisipi, Alabama i Misuri, ali i severoistok Floride. Olujni siste,mi obrušavaju se sa Meksičkog zaliva, a moguća je i opasnost od tornada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA