Vreme čitanja: oko 2 min.

Policija nudi pola miliona dolara za informaciju o ubistvu Radojka Đorđevića, oca 4 dece

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Moj brat Dragan imao je 19, Milan 13 i Miladin 10 godina

  • 0

Policija u Australiji ponudila je 500.000 dolara onima koji mogu pomoći u rešavanju ubistva Srbina Radojka Đorđevića, oca četvoro dece, čija porodica skoro 40 godina čeka da ubice budu privedene pravdi, pišu australijski mediji.

Nestanak Radojka Đorđevića, stanovnika Zapadnog Sidneja i istaknutog člana srpske zajednice, prijavila je njegova supruga 26. januara 1985. godine, ne sluteći da je ubijen.

Pet dana kasnije, 31. januara 1985. godine, njegovo beživotno telo pronađeno je u divljini pored puta. Đorđevićeva deca imala su tada 21, 19, 13 i 10 godina.

Policija je procenila da je Đorđević ubijen između 21:30 24. januara i 11:00 31. januara.

"Kao istaknuti član srpske zajednice Zapadnog Sidneja, bio je predsednik Slobodne Srpske Pravoslavne crkve i predsednik ogranka Liberalne partije u Old Tungabiju, i policija veruje da je ubistvo moglo biti politički motivisano",  rekla je načelnica Odeljenja za ubistva, detektivka Virdžinija Gorman.

Godine 2003. optužen je tada 49-godišnji muškarac za njegovo ubistvo; međutim, on je kasnije oslobođen optužbi. Iako je raspisana nagrada za rešavanje ovog "hladnog slučaja", policija priznaje da bi potencijalni osumnjičeni do danas mogli biti mrtvi.

Ko je bio Radojko Đorđević?

Gospodin Đorđević rođen je 1937. godine i kao dete je preživeo Drugi svetski rat, da bi kasnije emigrirao u Australiju.

"Istrage u to vreme pokazuju da su postojali politički sukobi unutar srpskih organizacija u Novom Južnom Velsu. Gospodin Đorđević bio je istaknuti član te zajednice i postojao je određeni konflikt unutar tih organizacija oko kontrole i smera razvijanja tih organizacija."

Iako nije bilo specifičnog razloga za ponovno otvaranje istrage, Gormanova je rekla da zbog proteka vremena "ljudi sada mogu pričati o stvarima o kojima tada ne bi pričali".

Ćerka Radojka Đorđevića, Gana Đorđević, kaže da se nada da će nagrada možda motivisati one koji nešto znaju o ubistvu - da se jave policiji.

"Imala sam 21 godinu kada je naš otac brutalno pretučen pa potom i upucan tri puta - moj brat Dragan imao je 19, Milan 13 i Miladin 10 godina. Sada imam 60 godina, i mi i dalje očajnički išekujemo kraj patnje i nesigurnosti koju je izazvala smrt našeg oca. Hapšenje bi značilo da naš otac nije umro ni za šta", rekla je njegova ćerka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA