Vrteške sa konjićima postaju prošlost? PETA uputila proizvođačima zanimljiv zahtev, ovo je obrazloženje

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

PETA je uputila pismo jednom od najvećih proizvođača vrteški u SAD

Organizacija za zaštitu prava životinja PETA pozvala je na prestanak proizvodnje vrteški koje na sebi imaju životinje, tvrdeći da one "normalizuju štetne stavove prema neljudskim stvorenjima".

Grupa je u utorak poslala pismo Aronu Landrumu, predsedniku i izvršnom direktoru kompanije "Chance Rides" sa sedištem u SAD, koja je najveći proizvođač sprava za vožnje u luna parkovima u Americi.

U pismu je od kompanije zatraženo da prekine proizvodnju i prodaju "vrteški sa životinjama“ koje "normalizuju upotrebu životinja kao sredstava za prevoz i zabavu".

PETA navodi da bi takve vrteške umesto životinja trebalo da sadrže figure u obliku automobila, aviona, svemirskih brodova, buldožera i drugih vozila, ili nekog drugog dizajna poput zvezde padalice, duge ili metle...

U pismu se dalje navodi kako su životinje poput kamila i konja "eksploatisane" i uskraćuje im se pravo da "ostvaruju sopstvene interese".

"Vremena se menjaju, a naše razumevanje životinja je uveliko evoluiralo u poslednjih nekoliko decenija", navodi se u pismu PETA.

"Vrteške koje imaju figure životinja nenamerno 'slave eksploataciju' ovih razumnih bića. Životinje koje se koriste za prevoz i drugu vrstu zabave, kao što su kamile, konji, slonovi, delfini, su zatvoreni i u ropstvu, nikada slobodni da ostvare svoje živote i interese", navodi se u pismu.

"Često ih tuku, muče, a neretko i ubijaju kad se istroše", navodi se u pismu i dodaje da životinje "žele slobodu od ugnjetavanja".

"Sve životinje su misleća, osećajna, razigrana i društvena bića koja stvaraju jake veze sa svojim potomcima ako im je dozvoljeno da ih zadrže, što je retkost“, napisala je PETA.

"Oni žude za slobodom od ugnjetavanja. Vrteške sa životinjskom tematikom jačaju ideju da su ova živa bića jednostavno ovde radi naše zabave, a ne pojedinci sa istim kapacitetom da iskuse strah, bol, radost i ljubav kao bilo ko od nas", zaključuje PETA.

PETA navodi da se životinje poput konja i kamila koriste kao "živi taksi" i da bi izbacivanje vrteški sa njihovim likom poslalo "jaku poruku".

"PETA apeluje na Chance Rides i sve druge proizvođače vrteški da prestanu sa staromodnim vožnjama na temu životinja i prihvate dizajn koji uključuje dečju maštu i pokazuje ljudski talenat“, ističe se.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    10. februar 2024 | 17:59

    Ако сам добро схватила, деца која се возе на рунгишпилима са седиштима у облику коњића у ствари развијају осећај да туку, муче и убијају коње, слонове, камиле. Ово је нестварно. Дотакли сте дно. Деца ваљда развијају љубав према животињама када су оне присутне међу играчкама, на рунгишпилима, у парковима и играоницама. Није у питању било каква експлоатација животиња, већ живот. Нормалан живот, одрастање и чак блискост која заиста није иста између човека и машине или човека и животиње. Нико не јаше коња из мржње. И жеље за експлоатацијом. Пустите децу да уживају на класичном вртешкама, свакако су превише упућени на мобилне телефоне, игрице, и ТВ. Пустите их да се забављају и радују. Престаните да долите памет глупостима. Ниједан коњ, камила или слон нису научили да читају и пишу, али свакако су сви људи који су нормално одрастали уз животиње, у природи или фигуре животиња међу играчкама, много бољи људи. Не знам где сте ви одрастали . На Дејтони?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA