"Nova pandemija bi mogla da bude smrtonosnija od korone, svet na to nije spreman": Dramatično upozorenje SZO

"Bolest iks" je privremeni termin koji se odnosi na buduću, još nepoznatu, bolest i koji se koristi da podseti svet da se moramo pripremiti za nepoznate bolesti imajući u vidu već poznate pretnje

Komentari

  • Bbsr

    15. februar 2024 | 08:04

    Opet USA radi svoj posao!?!? Dokle!?!?

  • Selo

    15. februar 2024 | 05:48

    Zamračiću prozore

  • dg

    14. februar 2024 | 18:31

    Ovog lika treba smijeniti. Dosta ga je i bogu i narodu za koji se navodno brine. Posel korone niko više ne vjeruje ni njemua ni njegovoj organizaciji.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    14. februar 2024 | 17:00

    Искрено, осим што глобално отопљавање иде на руку појави нових вируса и смртоносних патогена, велика је вероватноћа да се у областима ратних жаришта они развију. А многе државе немају капацитета нити развијену здравствену инфраструктуру да се са тим изборе. Члан ни земље западне хемисфере. Србија је реаговала брзо током пандемије корона вируса, али драго ми је што градимо Био 4 Кампус ради истраживања на пољу иновативних терапија и технологија. Нико без једног таквог научно- истраживачког центра не може за себе да каже да ће бити спреман за будућност. И евентуалну болест X. Ово је добра порука и за регион, јер као и невоље са временским екстремима, и ризике са новим болестима треба решавати кроз сарадњу. Болест може да дође са другог континента, али она се онда шири регионално. Као камен бачен у воду који прави кругове и таласе. И зато сам задовољна што Београд има живу институцииналну сарадњу са свим светским најеминентнијим институтима, универзитетима, здравственим центрима. И једино се надам да се болест X никада неће десити. Правилним управљањем и добром пре свега примарном здравственом заштитом, становништво може да живи сасвим безбедно. Планета је довољно велика за све. Али мора и да се поштеди од прекомерне експлоатације ресурса. Да се пронађе баланс како ни људи ни привреда не би трпели штету.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA