Vreme čitanja: oko 6 min.

Pakleni prizori iz Avdijivke: "Oko nas sve beživotna tela, sve naši ljudi"

E. S.

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svake vrste opreme, a mi nemamo gotovo ništa", rekao je za BBC 24-godišnji Andrij, koji se nakon ranjavanja leči u kamufliranoj kolibi koja služi kao bolnica kod Avdijivke

  • 5
Avdiivka Avdijivka Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Bitka za Avdijivku, kako ocenjuje Financial Times, ultimativni je test novog ukrajinskog vrhovnog komandanta, generala Oleksandra Sirskog, koji za cilj ima da odbrani ovaj ključni grad koji se naziva ‘ulazom‘ u obližnji grad Donjeck, koji je pod ruskom okupacijom, i stoga kontrola nad njim otvara mogućnost potpune kontrole cele regije Donbasa, odnosno Donjecka i Luganska.

Zato Rusi tamo i dovlače snage u ljudstvu i opremi, masovno ih gube i istovremeno nadomeštaju novim. I dok Sirski takođe pojačava i osvežava snage kod Avdijivke, ukrajinski borci strahuju od stravičnih gubitaka jer vojna pomoć sa Zapada presušuje.

"Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svake vrste opreme, a mi nemamo gotovo ništa", rekao je za BBC 24-godišnji Andrij, koji se nakon ranjavanja leči u kamufliranoj kolibi koja služi kao bolnica kod Avdijivke. I to je, čini se, trenutna ukrajinska realnost u Avdijivki.

Kijev sada užurbano šalje pojačanja u ovaj gotovo potpuno razrušeni grad, kako prikazuje uznemirujući snimak koji se širi internetom, a čiju autentičnost nismo mogli da potvrdimo.

U snimku se čuje kako vojnik navodi da je ostalo svega 30 odsto snaga, te da su svuda okolo "tela naših".

Upozorenje: Uznemirujući sadržaj

Istovremeno, ukrajinski zapovednici i posmatrači upozoravaju na pogoršanje situacije na bojnom polju oko tog mesta na prvoj liniji fronta. Ruske snage već nekoliko meseci sprovode ofenzivu na grad, nastojeći da ga okruže i osvoje, uprkos navodno velikim gubicima u ljudstvu i opremi u napadima "ljudskih talasa".

Avdijivka se nalazi na uzvišenju u Donjeckoj oblasti, na periferiji grada Donjecka koji je od 2014. u središtu napora Kremlja da raskomada Ukrajinu. Grad je sravnjen sa zemljom u ruskoj ofanzivi, a snage Kremlja ostvaruju spore i skupe uspehe, upravo kako su to činile prošle godine u bici za Bahmut.

Takođe, isto kao u slučaju Bahmuta, grada koji je bio od male ili barem ograničene strateške važnosti, Kijev je odlučio da brani Avdijivku i naneti što je više moguće štete ruskim snagama koje napreduju.

"Glavni cilj je naterati Rusiju da plati što je više moguće za zauzimanje ove lokacije", kaže za Newsweek Ivan Stupak, bivši službenik Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), a sada savetnik odbora za nacionalnu sigurnost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinskog parlamenta.

"Međutim, istovremeno, imamo i vrlo teške gubitke naših vojnika", dodao je.

Andrij Kramarov, vojni stručnjak i bivši oficir u ukrajinskim oružanim snagama, kaže, pak, kako je ukrajinska strategija kod Avdijivke ta da ruski gubici budu puno veći od ukrajinskih.

"Ako se naši gubici izjednače, došlo bi do situacije da se moramo povući iz Avdijivke", ističe.

Ove nedelje su se pojavili najnoviji izveštaji o ukrajinskim pojačanjima koja su hitno upućena na stratešku isturenu tačku kod grada, koja pruža širok pogled na okolinu i mogućnost gađanja neprijateljskih meta na bojnom polju.

"Nemamo dovoljno sposobnosti da držimo grad, ali pojačanja dolaze i računamo na prijateljske jedinice", rekao je Ivan Sjekač, portparol 110. brigade, koja se bori u Avdijivki gotovo dvije godine, od početka ruske invazije.

Sumorna slika

Vojne formacije ukopane u Avdijivki gotovo dve godine "ekstremno su iscrpljene", kaže Stupak i dodaje da im je potreban odmor, prenosi Jutarnji.

Nove formacije, kako je pisao Forbes, možda uključuju 3. jurišnu brigadu i mogle bi olakšati napetost među tamošnjim ljudstvom.

Međutim, celokupna slika kada je taj razoreni grad u pitanju svejedno je sumorna. Izveštaji američkog think-tanka Institut za proučavanje rata (ISW) u utorak uveče zabeležio je objave ruskih proratnih vojnih blogera u kojima se ukazuje na napredovanje ruskih snaga u severnoj, južnoj i središnjoj Avdijivki u nedavnim borbama.

"Mogli bismo izgubiti grad ovog meseca", ističe Stupak, upozorivši kako je moguće da će doći do ukrajinskog povlačenja poput onog u bitkama za Bahmut i Marinku. "Situacija je kritična jer su gotovo opkolili naše snage. Vrlo je loša i vrlo je slična Bahmutu".

Kramarov navodi da je borba teška, ali smatra da nije izgubljena.

"Zbog manjka artiljerije, nažalost ne možemo držati položaje", rekao je on, ističući da su smrtonosne FPV bespilotne letelice bile ključne za vojnike koji vape za municijom.

"U vojnom kontekstu, ne možete parirati bez snažnog artiljerijskog štita, ne možete držati položaje, pogotovo sada kada su Rusi u Avdijivki", dodao je Kramarov.

Nedavno rusko napredovanje ostvarilo je "dva proboja" u ukrajinskim linijama na severoistoku i jugoistoku grada, dodao je.

"Situacija je teška, da, ali mi se bavimo odbranom. Nismo izgubili Avdijivku, ne odlazimo sada iz Avdijivke. Trenutak kada treba napustiti grad biće onaj kada više nećemo moći da izdržimo... Situacija nije katastrofalna, za sada je vrlo, vrlo teško bojno polje", smatra on.

Novi ukrajinski vrhovni komandant, koji je na toj funkciji prošle nedelje zamenio i među vojnicima i među građanima veoma popularnog generala Valerija Zalužnog, izrazio je zabrinutost.

"Neprijatelj je sada u ofanzivi praktično duž celog frona", rekao je Sirski za nemačku televiziju ZDF u intervjuu snimljenom nedugo pre njegovog unapređenja.

"Prešli smo s ofanzivnih akcija na sprovođenje odbrambene operacije", istakao je.

Sirski je u sredu posetio Avdijivku i područje Kupjanska na prvoj crti zajedno s ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

"Operativno okruženje je izuzetno složeno i stresno", napisao je on na Telegramu. "Ruski okupatori nastavljaju da pojačavaju svoje napore i imaju brojčanu prednost u ljudstvu. Ne broje gubitke i nastavljaju koristiti taktiku ‘ljudskih talasa‘. Donesene su brojne važne odluke usmerene na jačanje borbenih sposobnosti naših vojnih jedinica i sprečavanje neprijateljskih akcija", rekao je Sirski nakon poseta prvoj liniji fronta.

Avdijivka je istovremeno i intenzivna politička bitka za obe strane. Ruski predsednik Vladimir Putin želi napokon da ostvari retku pobedu na bojnom polju uoči predsedničkih izbora u martu.

"Moraju pre dana izbora pokazati da je ruska vojska moćna", kaže Stupak. S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u međuvremenu treba da pokaže svom narodu i svojim zapadnim partnerima da Ukrajina još može da vodi teške bitke i nanese velike gubitke Rusiji. Ratni napori Kijeva su prilično poljuljani nakon dve godine, a dalji porazi potkopali bi očajničke apele Zelenskog zapadnim saveznicima za više vojne pomoći.

Odluka Zelenskog da se bori za Bahmut uprkos užasnim žrtvama bila je kontroverzna. Tu je bitku kao zapovednik ukrajinskih kopnenih snaga nadgledao upravo Sirski, kojeg deo ukrajinskih vojnika optužuje da ne mari u dovoljnoj meri za visoku cenu borbi u ljudskim životima te da je snage predugo držao kod Bahmuta, da bi grad na kraju bio izgubljen. U delu vojnih snaga zbog toga je nepopularan i dobio je nadimak ‘Mesar‘.

Međutim, Sirski je takođe zaslužan za uspešnu obranu Kijeva u prvim mesecima rata i munjevitu protivofanzivu kojom je oslobođen veliki deo regiona Harkova u jesen 2022. Pre invazije punog obima na Ukrajinu, proveo je osam godina boreći se protiv separatističkih proruskih snaga u regiji Donbas.

"Iskusan je. U tako dugom ratu, vrlo je važno ubaciti svežu krv u zapovedništvo... Imamo jako dobre nove generale iz nove generacije", kaže Kramarov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    15. februar 2024 | 17:14

    UKRAJINCI MASOVNO GINU ZA NATO INTERESE I AMERICKI PROFIT KOJI SE MERI STOTINAMA MILIJARDI DOLARA PRODAJOM ORUZJA !!! ZA ZAPAD UKRAJINCI SU POTROSNI MATERIJAL-NIZA RASA !!!

  • Mišo

    15. februar 2024 | 17:38

    Kada se rat završi Koče živeti u Ukrajini kad će većina naroda izgubiti živote za tudje interese strašnš

  • Nes

    15. februar 2024 | 19:16

    A nije vam smetalo kad ste dovodili naciste i razne belosvetske protuve u Ukrajinskim uniformama ,koji su granatirali oblasti u Ukrajini u kojima živi većinski Ruski narod. Tada ste podržavali Zelenskog u njegovim genocidnim idejama prema Rusima. Pa izgleda da ste se pre računali , potpisivali ste sporazume Minsk 1 i Minsk 2 koje ste zajedno sa Francuzima znali da ih nikad nećete sprovesti i koja je bila čista prevara i laž. Zato mi vas nije žao , sve naciste treba eliminisati i njihove simpatizere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA