Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski Senat odobrio sporazum o smeštaju migranata u centre u Albaniji

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski Senat odobrio sporazum o smeštaju migranata u centre u Albaniji

  • 0
Migranti, SAD, Eagle pass Foto: Tanjug/AP

Italijanski Senat odobrio je danas sporazum sa Albanijom o smeštanju migranta na tlu Albanije dok traje obrada njihovih zahteva za azil, prenosi AP.

Predlog zakona je usvojen sa 93 glasa ''za'' i sa 61 ''protiv'', nakon što ga je prethodno odobrio Donji predstavnički dom.

Prema petogodišnjem sporazumu, Albanija će istovremeno u dva centra na svojoj teritoriji prihvatiti do 3.000 migranata, dok Italija razmatra njihove zahteve za azil.

Vlada premijerke Đorđe Meloni pozdravila je obaj sporazum kao ''znak evropske solidarnosti'', a predlog je podržala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U tekstu sporazuma se navodi da bi sporazum koštao Italiju više od 600 miliona evra tokom pet godina za izgradnju i osoblje centara u Albaniji i postavljanje procesa daljinskog pregleda, dok italijanska opozicija navodi da bi taj novac mogao bolje da se iskoristi za postojeće centre za obradu zahteva migranata u Italiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA