Vreme čitanja: oko 2 min.

"Deca su nam bolesna, plašimo se da se igraju napolju": Roditelji u Milanu uplašeni zbog zagađenog vazduha

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moja deca su pravi pokazatelj zagađenja, čim se poveća, oni kreću da kašlju i teško dišu što dalje vodi do razboljevanja", rekao je Đanluka Raom

  • 0
Grad Milano Foto: Marko Jovanović

Zabrinjavajuća situacija sa zagađenjem vazdua u Milanu već nekoliko dana muči sve sugrađane zbog čega su roditelji uputili apel državnim institucijama da ovaj problem na neki način reše. Međutim, kako se spekuliše, oni čekaju "kišu da reši ovaj problem nakon čega će sve opet da se zaboravi", pišu italijanski mediji.

"Decu ne možemo da izvedemo napolje, a i kada ih izvedemo, zabrinuti smo. Trudimo se im često tražimo da izduvaju nos, ali smo već primetili posledice kod jednog našeg deteta", rekla je Beatris Baračeti, stanovnica Milana i majka dvoje dece.

Podaci o zagađenju pokazuju da je vazduh koji udišu italijanski građani zagađen toliko da je uvek obeležen crvenim ili ljubičastim alarmom.

"Moja deca su pravi pokazatelj zagađenja, čim se poveća, oni kreću da kašlju i teško dišu što dalje vodi do razboljevanja", rekao je Đanluka Raom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Genitori Antismog (@genitoriantismog)

Otac četvoro dece, Simone Pantelei, rekao je da je kao roditelj "jako zabrinut zbog situacije sa vazduhom, a kako mu supruga radi na odeljenju pedijatrije, zna da majke često dovode decu koju hospitalizuju zbog problema uzorkovanih zagađenjem".

"Dete nam ima napade, tokom noći mu se grlo zatvara, moramo da mu dajemo kortizon", rekao je otac.

Rizici od zagađenja vazduha po zdravlje devojčica i dečaka se kreću od nepoželjnih ishoda porođaja, smrti u detinjstvu i raka, neurorazvojnih poremećaja, gojaznosti i respiratornih bolesti. Procenjuje se da u Italiji 8,4 odsto dece između 6-7 godina pati od astme i zagađenje bi moglo biti okidač. Zagađen vazduh utiče i na kognitivni razvoj dece, koji se poboljšava za 13 odsto u školama sa najnižim nivoom finih čestica u vazduhu.

Uopšteno govoreći, deca su podložnija patogenima iz vazduha jer su manja, slabiji im je imuni sistem, manji kapacitet pluća i bliži su zemlji (akumulacija štetnih gasova je veća što smo bliži tlu).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Genitori Antismog (@genitoriantismog)

Pedijatri u Italiji apelovali su na roditelje da što češće vode decu van Milana "na par meseci, pogotovo leti". Međutim, roditelji to ne smatraju rešenjem problema.

Automobilima sa velikom potrošnjom goriva od pre dva dana je zabranjeno da se kreću putevima u Milanu i u osam drugih gradova širom Lombardije, nakon što je ova industrijska regija na severu Italije registrovala visok nivo zagađenja česticama opasnim po zdravlje.

Vlasti ove regije, u kojoj se nalazi mnogo velikih stočnih farmi, zabranile su i uobičajeno korištenje životinjskog đubriva na poljima, što je praksa koja uzrokuje visoko zagađenje nitratima.

Severna Italija je godinama među najzagađenijim područjima u Evropi, napominje AFP. Deo problema Lombardije je geografske prirode, iz razloga što se ona nalazi u kotlini između planina, što znači da je slabo provetrena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA