Vreme čitanja: oko 4 min.

Evropa na udaru orkanske oluje sa vetrovima od 150 km/h: Nevreme stiže u region, evo gde će pasti 50 cm snega

Vreme čitanja: oko 4 min.

I narednih dana Evropa će biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i sa Mediterana

  • 1
Sinoptička situacija Foto: w2u/sat24.com

Veći deo Evrope pod uticajem je aktivnosti ciklona sa Atlantika i sa Mediterana. U toku današnjeg jutra i prepodneva, veoma snažan ciklon direktno se sa Severnog mora obrušio na Dansku, potom i na jug Norveške i doneo veoma nepovoljno vreme. Vrednost vazdušnog pritiska u centru ciklona ispred južne obale Norveške i Osla opala je na samo 955 mb.

Sinoptička situacija Foto: w2u/sat24.com

Ciklon je celoj severnoj i zapadnoj Evrope i oblasti Alpa doneo veoma obilne padavine.

Sinoptička situacija Foto: w2u/sat24.com

Orkanski udari vetra od 135 km/h zabeleženi su u delovima Danske, od 130 km/h na severozapadu Nemačke, pri čemu je pričinjena i materijalna šteta.

Jaka kiša padala je u nižim predelima, obilni sneg na planinama južne Norveške, dok su se sa Severnog mora na priobalna područja obrušavali višemetarski talasi, uz poplave.

Inače, pojas olujnih vetrova bio je zabeležen od Britanskih ostrva preko severa Francuske, zemalja Beneluksa i severa i zapada Nemačke sve do Skandinavije.

Dobra vest je da je ciklon ulaskom na jug Norveške počeo da slabi, naročito premeštanjem dalje unutar kopna, ali je i dalje donosio obilni sneg, priobalnim predelima kišu.

Inače, položaj ciklona je takav da nad Evropom preovladavaju veoma izražena južna strujanja, uz toplije vreme.

Sinoptička situacija Foto: w2u/sat24.com

Istovremeno, danas je u Đenovskom zalivu došlo do formiranja sekundarnog ciklona, uz veoma obilnu kišu na području Alpa i severnog Jadrana i Italije, dok je u višim predelima Alpa vejao sneg, uz orkanske vetrove od 130 km/h, pri čemu je bilo vejavice i mećave.

Obilna kiša i grmljavibski pljuskovi zahvatili su i Sloveniju i oblast severnog Jadrana. Na severozapadu, zapadu i jugozapadu Slovenije palo je i do 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je iznad 2000 metara palo i više od pola metra snega, pa je tako njegova visina sada na Kredarici 255 cm. Sneg je bio praćen i grmljavinom, ali i uraganskim vetrovima od 150 km/h.

Sada se talas obilnih padavina, oluja i nevremena širi prema ostalim predelima Jadrana i njegovog zaleđa.

Najinintezivnije padavine i nepogode očekuju se tokom noći i sutrašnjeg dana sve do nedelje ujutro u Crnoj Gori, Hercegovivini i Dalmaciji.

Ove predele već u petak ujutro očekuje kiša.

Biće uslova i za grmljavinske oluje, nepogode i grad.

Očekuje se da padne od 20 do 80 milimtera kiše po kvadratnom metru, u južnim, centralnim i zapadnim predelima Crne Gore, na jugu Dalmacije i Hercegocine od 100 do 200 mm, dok se na jugozapadu Crne Gore očekuje i preko 300 mm, u oblasti Orjena i više.

Vremenska prognoza Foto: Zoom Earth, Telegraf.rs

Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Očekuje se nagli rast svih reka, ali dobra vest je da je prethodni period bio sušan, pa se beležni nizi vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kada je reč o Srbiji, ne očekuje se opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.

Veća opasnost očekuje se jakog južnog vetra, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 2000 metara nadmorske visine.

Istovremeno, na najvišim planinama severne Hercegovine i u Crnoj Gori iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se veoma obilni sneg sa grmljavinom, pri čemu bi na Durmitoru, Bejalasici i na Prokletijama palo od 50 do 70 cm snega, dok se ispod 2000 metara očekuju obilne kiše, poplave i bujice.

Inače, širom Crne Gore očekuje se jak, na udare i olujni južni vetar, na planinama i na primorju sa udarima i od 100 km/h.

Olujni južni vetar podizaće i višemetarske talase i plaviti obalna područja.

Jako južno strujanje doneće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

S obzirom na veoma izraženo južno strujanje, biće i veoma toplo vreme, uz temperature na severu od 5 do 13°C, a na jugu i na primorju od 12 do 18°C, koliko se očekuje i na području Podgorice.

Obilne padavine i grmljavinske oluje pogidiće i jug i sever Crne Gore, ali daleko manje padavina očekuje se na severu zemlje, a intenzivnijih grmljavinskih procesa biće u oblasti Jadrana, u zaleđu, u centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje. Slična situacija očekuje se i na jugu Dalmacije i na jugu Hercegovine.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posledica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA