≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi greškom oborili svoj špijunski superavion? Pojavio se snimak, navodno je bio predaleko za ukrajinsku PVO

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion Berijev A-50 srušio se u blizini Azovskog mora nakon što ga je pogodila raketa ispaljena iz Marijupolja

  • 4
Beriev A-50 Foto: Tanjug/AP

Ruske snage su slučajno oborile sopstveni špijunski avion vredan 330 miliona dolara iznad Ukrajine, objavili su prokremljovski vojni blogeri, prenosi The Telegraph.

Vladimir Romanov je rekao da se avion Berijev A-50 sovjetske proizvodnje srušio u blizini Azovskog mora nakon što ga je pogodila raketa ispaljena iz Marijupolja, ukrajinskog grada koji su ruske snage zauzele 2022. godine.

"Neprijatelj opet nema ništa s tim. Lansiranja su bila iz oblasti Marijupolja", rekao je on svojim 140.000 sledbenika.

"Nakon što je pogođen raketom protivvazdušne odbrane (nije ispaljen od strane neprijatelja), A-50 je pukao na dva dela", dodao je.

Romanov je takođe postavio dva video snimka navodnog obaranja A-50.

Prvi prikazuje rakete protivvazdušne odbrane koje gađaju avion, a drugi je sa navodnog mesta pada sa komentatorom koji opisuje "ogromnu eksploziju".

Ovo je drugi špijunski avion A-50 koji je Rusija izgubila za nešto više od mesec dana. Ukrajina je u januaru saopštila da je oborila A-50 iznad Azovskog mora.

Iako su ukrajinski komandanti tvrdili da su njihove snage oborile A-50 u petak uveče, Fighterbomber, još jedan ruski Telegram kanal koji ima bliske veze sa ruskim vazduhoplovstvom, rekao je da je bio predaleko od linije fronta da bi ga pogodila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

"U ovom trenutku nije moguće reći ko ga je oborio", rekao je on. "Ali ovo je 256 km od linije fronta..."

Rusko ministarstvo odbrane još nije komentarisalo incident.

Ruski avioni A-50 su veličine transportnog aviona i imaju posadu od 15 ljudi. Oni nose masivni fiksni radar na vrhu trupa i smatraju se vitalnim za pružanje vidljivosti vojnim komandantima nad bojnim poljem.

Rusija je navodno započela rat samo sa devet A-50 i navodno više nije u stanju da proizvodi.

Ruski vojni blogeri sa dobrim vezama često su kritikovali ruske vojne komandante i propuštali informacije koje su osramotile Kremlj.

Ove nedelje, ruski vojni bloger se navodno ubio nakon što je bio primoran da izbriše postove koji otkrivaju da je 17.000 ruskih vojnika ubijeno prilikom zauzimanja Avdijevke, a ta izjava je razbesnela rusko ministarstvo odbrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daka

    25. februar 2024 | 20:16

    Hahaha. Ne znaju vise gde udaraju. Osilili se ali im je sila vid i razum pomutila. Sada ne razlikuju ni svoje snage od neprijateljskih.

  • Mile

    25. februar 2024 | 20:34

    Ako Vako nastave trebaće pomoć Rusima sa oružjem

  • Hahahahah

    26. februar 2024 | 05:35

    Ima se..moze se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA