Vreme čitanja: oko 3 min.

Ciklon donosi orkansku oluju ovim predelima Evrope: Evo gde se očekuju poplave, a gde i do metar snega

Vreme čitanja: oko 3 min.

Padavine su najobilnije na severu Italije i na jugu Švajvarske

  • 0
snežna mećava Foto: Shutterstock

Ove večeri snažan ciklon nalazi se nad zapadnom i severozapadnom Evropom. Centar ciklona nalazi se između Engleske i Francuske, a vrednost vazdušnog pritiska opala je na vrednosti ispod 980 mb. Ovaj ciklon nad ovim predelima Evrope uslovljava obilne padavine, kišu u nižim, sneg u višim predelima, ali i vrlo jake vetrove, u oblasti Atlantika sa olujnim udarima do 100 km/h, dok se na otvorenom delu Atlantika zapadnije od Francuske beleže i orkanski udari.

Istovremeno, pod uticajem ovog ciklona, snažna oblačnost sa obilnim padavinama zahvatila je i oblast Alpa, pa u nižim predelima pada obilna kiša, a u višim predelima Alpa sneg i takva situacija očekuje se i tokom noći.

Padavine su najobilnije na severu Italije i na jugu Švajvarske.

Ove predele prethodnih dana već je pogodio snažan ciklon sa Đenovskog zaliva, uz obilne kiše i poplave u nižim predelima na severu Italije, dok je u Alpima palo i do jednog metra svežeg snega i to nakon dužeg perioda prolećnog i veoma toplog vremena. Na jugu Italije bilo je grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova.

Tokom vikenda ciklon sa Atlantika premeštaće se svojim centrom preko zapadne Evrope i predelima od Portugalije do Španije preko Franuske do Nemačke donosiće obilnu kišu i nižim, a sneg u višim predelima, uz jake i olujne vetrove.

Drugog dana vikenda pod uticajem ovog ciklona formiraće se sekundarni ciklon u Đenovskom zalivu. On će doneti veoma obilne padavine i snažne grmljavinske oluje od Španije do juga Francuske i do Italije, uz obilni sneg u Pirinejima i na planinama Španije.

Očekuju se olujni južni vetrovi, koji će potom okrenuti na veoma jake severne vetrove. Na zapadnom Mediteranu očekuju se višemetarski talasi, uz grmljavinske oluje na istočnoj obali Španije, na Balearskim ostrvima i na jugu Francuske.

Potom će se olujni sistem pod uticajem ciklona premestiti na centralni deo Mediterana, pa se širom Italije očekuju veoma obilne kiše i grmljavinske oluje.

Očekuje se da padne do 100, lokalno na severozapadu Italije i na nižim padinama Alpa na severu Italije i više od 200 milimetara kiše, uz poplave i bujice. Očekuju se i olujni južni vetrovi.

Oblast Alpa zahvatiće veoma obilni sneg, pri čemu bi uz jake severoistočne vetrove palo više od pola metra snega, a na pojedinim lokacijama i do 100 cm, a najobilniji sneg očekuje se u Alpima na severozapadu i severu Italije, na jugu Švajcarske i na jugoistoku Francuske. Veoma obilni sneg usloviće i veliku opasnost od lavina.

Početkom sledeće sedmice ciklon sa centralnog Mediterana doneće veoma nepovoljno vreme, obilne pljuskove i grmljavinske oluje i oblasti Jadrana kao i jadranskoj obali od Slovenije do Crne Gore i Albanije, uz 100 do 200 mm kiše i opasnost od poplava, uz pojavu i snažnih grmljavinskih oluja, dok će olujni južni vetrovi doneti višemetarske talase.

U višim predelima Dinarida očekuje se obilni sneg, a nakon 20°C,  hladni front u sklopu ciklona doneće zahlađenje i kišu i Srbiji tokom utorka, uz jak severozapadni vetar, dok se sneg očekuje samo na višim planinama.

Inače, tokom vikenda i ponedeljka položaj ciklona sa centrom iznad Đenovskog zaliva biće takav da i dalje budu pristuna veoma izražena južna strujanja, pa će iz Sahare do našeg područja, Jadrana i do južnih i istočnih padina Alpa stizati čestice pustinjskog peska. U tim predelima biće pristutne prljave, odnosno blatnjave padavine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA