Vreme čitanja: oko 2 min.

Sneg sa gromovima zavejao ove predele sveta: Duvaju olujni vetrovi, ima i razornih kiša sa poplavama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na udaru nevremena našlo se više miliona ljudi

  • 0
Pakistan sneg Foto: Tanjug/AP

Delove Azije pogodile su snažne oluje sa obilnim padavinama. Na udaru nevremena nalazi se podnožje Himalaja, ali i šire područje na severoistoku i severu Avgansitana, na severu i seveoistoku Pakistana, sever Indije i Nepal, ali i jugozapad Kine.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Na udaru nevremena našlo se više miliona ljudi, a mnogi su ostali i bez struje.

Niže predele ovih zemalja pogodile su snažne kiše i grmljavinske oluje, uz poplave i bujice. Na pojedinim lokacijama palo je i više od 200 milimetara kiše, a padavine su praće i jakim vetrovima. Najkritičnija situacija je u Kašmiru, dok je visoke planine i podnožje Himalaja zavejao sneg. Palo je od jednog do dva metra snega, a pojedine lokacije na severoistoku Pakistana i u Kašmiru na udaru su veoma obilnog snega sa snažnom grmljavinom.

Sinoptička situacija Foto: zoom Earth

Sneg i grmljavina veoma su retka pojava, ali se smatraju prirodnom pojavom. Postoje delovi sveta gde je sneg sa grmljavinom veoma česta pojava, a ponekad je ova pojava zabeležena i u Srbiji.

Inače, padavine koje su pogodile ovaj deo Azije posledica su i orografije, odnosno nailaskom vazdušnih masa na visoke planine.

I dok u nizijama ima poplava i bujica, na planinama ima lavina, zatvoreni su i brojni putevi.

Sneg pada uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine, u Nepalu iznad 3500 metara, na severoistoku Pakistana iznad 2000 metara, a u Avganistanu iznad 1000 metara.

Veoma loše vreme potrajaće i narednih dana.

Inače, pored napomeutih predela, obilni sneg zavejao je i delove centralne Azije, naročito Tadžikistan i Kirgistan.

Na pojedinim lokacijama južnih i jugozapadnih padina Himalaja narednih dana očekuje se da napada nekoliko metara snega.

Inače, na udaru lokalnih, ali i snažnih grmljavinskih oluja sa gradom ovih dana našli su se i centralni delovi Pakistana i Indije.

Indiju uskoro očekuje dugotrajni vreo peoriod bez kapu kiše, uz temperature tokom aprila i maja iznad 40-45°C, lokalno i do 50°C, a potom se ovaj deo sveta od juna-jula nalazi na udaru letnjeg monsuna sa razornim kišama i olujama, ali upravo ove padavine koje padaju do septembra predstavljaju 90 posto godišnje količine padavina i smatraju se izvorom života, zbog potrebe pirinča i drugih kultura za obilnim padavinama. Temperature tada opadnu na 30°C, ali je sparina nezamisliva.

Period od oktobra do februara smatraju se najprijatnijim delom godine u Indiiji, uz temperature od 20 do 30°C, uz tiho vreme, ali i dugotrajne magle i jako zahlađenje na severu zemlje. Područje od severa Avganistana preko severa Pakistana, Kašmira, severa Indoje do Nepala tokom zimskih meseci nalazi se na udaru hladnog vremena uz obilne kiše i temperature od 10 do 20°C, dok u planinama veje obilni sneg, uz česte lavine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA