Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljski poljoprivrednici sukobili se sa policijom u Varšavi: Opšti haos zbog Zelenog dogovora

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljski poljoprivrednici sukobili se sa policijom u Varšavi

  • 1
Sukob poljskih poljoprivrednika sa policijom Foto: Tanjug/AP

Poljski poljoprivrednici koji su danas tokom protesta u Varšavi podmetnuli niz požara ispred kabineta premijera Donalda Tuska, sukobili su se sa policijom, a uhapšeno je desetak osoba.

Kako prenosi AP, današnji protest farmera bio je najnasilniji jer su demonstranti bacali kamenice na policiju i pokušali da probiju barijere oko parlamenta, kada je povređeno nekoliko policajaca.

Policija je saopštila da je privedeno desetak osoba i da su demonstranti sprečeni da dođu do Sejma, poljskog parlamenta.

Policija je na društvenoj mreži X navela da njeni pripadnici nisu "strana u sporu" i upozorila da ponašanje koje preti njihovoj bezbednosti "ne može da se shvati olako i zahteva čvrst i odlučan odgovor".

Kako prenosi nacionalna agencija PAP, demonstranti su počeli da se okupljaju ispred kancelarije Donalda Tuska u 11 časova u znak protesta protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, za koji kažu da potkopava njihovo poslovanje i šteti domaćem tržištu.

Zatim su zapalili gume i kovčeg sa natpisom "Poljoprivrednik, živeo 20 godina, ubio ga Zeleni dogovor". Neki od njih palili su zastave EU.

Kako prenosi Polsat TV, nešto pre 11 časova jedan od demonstranata je pokušao da baci zapaljeni kovčeg preko policijskih barijera, što je dovelo do "svađe" sa policajcima.

Obraćajući se demonstrantima, šef Unije solidarnosti Pjotr Duda rekao je da bi klimatski neutralni Zeleni dogovor EU trebalo baciti u smeće.

"Ujedinili smo se u zajedničkom zahtevu. Dole zeleni dogovor, dole zelena prevara, dole zeleni otrov koji uništava našu ekonomiju", poručio je on i naveo da su neki poljoprivrednici koji su se traktorima dovezli do prestonice zaustavljeni na periferiji grada.

Planirano je da se protesti nastave do petka, saopštili su organizatori.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    6. mart 2024 | 21:20

    To sto se uvozi iz Ukrajine verovatno pripada nekom americkom senatoru ili njegovom rodjaku, sinu... Prodaja ne sme da stane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA