≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Posetili smo tačku nekadašnjeg kraja sveta: Nekoliko sati kasnije obrušila se još jedna orkanska oluja u nizu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je deo sveta sa svakodnevnim veoma jakim vetrovima sa okeana

  • 0
Portugalija Foto: Đorđe Đurić

Portugalija je zemlja poznata po veoma blagoj klimi u svetu. Zime su najtoplije u Evropi, uz temperature od 12 do 18°C, neretko i do 20°C, a hladnije je samo unutar kopna, gde se može povremeno javiti i mraz. Ujedno, leta unutar kopna su vrela, uz temperatrure i do 45°C, ali zahvaljujući rashlađujućem uticaju Atlantika, leta duž obalnog područja su veoma prijatna i temperature retko prelaze 25-30°C. Ipak, mogući su maksimumi i do 40°C, ali veoma retko.

Često duvaju veoma jaki zapadni vetrovi sa Atlantika, a ogromni talasi se obrušavaju se svom snagom o obalu.

Kako ovim delom Atlantika teče veoma hladna Kanarska okeanska struja, temperatura vode zimi je 15-16°C, a leti jedva da pređe 20°C, tako da samo hrabri mogu ući u hladnu vodu za ove širine, s obzirom na to da je temperatura vode na istim širinama i dosta severnije u drugim predelima sveta viša i za 7-8 stepeni tokom leta. Slična situacija sa ovakvom hladnom vodom je i u Kaliforniji, koja je u tim predelima još hladnija, iako se oblast nalazi i južnije od Portugalije.

Još jedna nepovoljnost Atlantika kod obale Portugalije jesu i veoma jake okeanske struje.

Na Portugaliju leti deluje snažan anticklon, pa je mesecima vreme stabilno i vedro, uz slabe vetrove.

Tokom zimskih meseci čest je uticaj ciklona sa Atlantika, uz orkanske oluje i obilnije padavine, a sneg je redovna pojava na višim planinama.

Kod obala centralne Portugalije neretko se na Atlantiku javljaju talasi visine i do 25 metara, što ove vode čine preidealnim za surfere iz celog sveta.

Inače, ekipa Telegrafa provela je par prethodnih dana u ovoj prelepoj evropskoj zemlji, koja se nalazi na jugozapadu kontinenta.

Portugalija Foto: Đorđe Đurić

Vreme u Lisabonu bilo je poprilično sveže i vetrovito za ovo doba godine, s obzirom na to da su jutarnje temperature bile oko 8, a tokom dana oko 15-16°C, dok je prosek za mart oko 20°C.

Portugalija Foto: Đorđe Đurić

Ono što je po nas ostavilo fascinatne utiske pored topline ljudi jeste i arhitektura, ali i portugalska hrana.

Međutim, na lepotu prirode smo ostali nemi.

Portugalija obiluje vegetacijom i zelenilom, ali i palmama i drugim fascinatnim suptropskim rastinjem. Sve je obojeno zelenilom, za razliku od letnjeg dela godine kada dugotrajne suše uslove da vegetacija bude veoma oskudna i idelna za nastanak i širenja požara, jer obilnih kiša nema od maja do septembra.

Na samo 50 kilometara od centra Lisabona nalazi se rt Kabo de Roko, najzapadnija tačka Evrope i ovo mesto je pre otkrića Amerike važilo za "kraj sveta".

Portugalija Foto: Đorđe Đurić

U trenutku dok smo boravili na ovoj litici, obali Portugalije približavao se frontalni sistem sa Atlantika.

U noći između srede i četvrtka ovaj sistem stigao je Portugalije i Lisabona i doneo veoma jaku i obilnu kišu i pljuskove sa grljavinom, ali i olujne vetrove.

Portugalija Foto: Đorđe Đurić

Višemetarski talasi obrušavali su se na obalu.

Portugalija Foto: Đorđe Đurić

Širom zemlje palo je i više od 50 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Četvrtak je doneo olujne vetrove, ali i vrlo hladno vreme za ovo doba godine, uz temperature oko 12-13°C, što su vrednosti koje se beleže tokom najhladnijih dana januara.

Veče uoči oluje, a potom i noć nakon nevremena, gradskim vozom uputili smo do jedne od lisabonskih peščanih plaža, desetak kilometara zapadnije od centra grada. Iako je centar oluje već prošao, tog jutra osetila se snaga Atlantika i moć prirode kroz vetar.

U ovom času nad Atlantikom severozapadno od Portugalije nastao je veoma snažan ciklon. Vrednost pritiska u centru opala je na ispod 980 milibara i ovaj ciklon doneće Portugaliji u naredna dva dana novi talas veoma obilnih padavina i oluja, uz orkanske vetrove sa udarima u priobalnim delovima i do 140 km/h. Ponegde se očekuju poplave, a olujni vetar mogao bi da pričini i štetu.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Jako loše vreme potrajaće ne samo tokom vikenda, već i početkom sledeće sedmice, uz hladno vreme i temperature od 10 do 15°C, dok se na planinama očekuje sneg. I dalje će biti veoma vetrovito vreme.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Ovaj snažan ciklon delovaće i na vreme u celoj zapadnoj Evropi, a potom će olujni sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinskim olujama zahvatiti zapadni i centralni Meditera i oblast Jadrana. Ova ciklonska aktivnost sa Atlantika i sa Mediterana uticaće i na vreme u Srbiji, uz vema izražena južna strujanja i uz dotok tople vazdušne mase sa Mediterana, a povremeno će biti i padavina.

Nakon veoma lošeg početka marta, stabilizacija vremena uslediće ka sredini marta i to će biti uvod u ono pravo prolećno vreme širom Portugalije, uz temperature i do 20°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA