Vreme čitanja: oko 2 min.

Libijski lideri pristali da formiraju novu jedinstvenu vladu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Politički proces za rešavanje više od decenije sukoba u Libiji je zaustavljen pošto su izbori zakazani za decembar 2021. propali usred sporova oko podobnosti glavnih kandidata

  • 0
Libija Foto: Shutterstock

Tri ključna libijska lidera izjavila su u nedelju da su se složila oko "neophodnosti" formiranja nove jedinstvene vlade koja bi nadgledala dugo odlagane izbore, javlja Reuters.

Politički proces za rešavanje više od decenije sukoba u Libiji je zaustavljen pošto su izbori zakazani za decembar 2021. propali usred sporova oko podobnosti glavnih kandidata.

Lideri su predsednik Predsedničkog saveta (PC) Mohamed Menfi, predsednik Visokog državnog saveta (HSC) Mohamed Takala, koji se nalaze u Tripoliju, i Agila Saleh, predsednik Predstavničkog doma (HoR) u Bengaziju.

U zajedničkom saopštenju trojica lidera su takođe pozvali Misiju UN u Libiji i međunarodnu zajednicu da podrže njihove predloge.

Rekli su da su se složili da formiraju tehnički komitet koji će "razmotriti kontroverzne tačke".

Oni su se sastali u Kairu na poziv generalnog sekretara Arapske lige Ahmeda Abul Geita.

"Mere koje su danas dogovorene, verujemo, veoma su važan početak. To su rezultati koji ispunjavaju ambiciju Libijaca da održe izbore", rekao je Menfi medijima nakon sastanka.

Menfi je došao na vlast kada je Vlada nacionalnog jedinstva (GNU) pod premijerom Abdulhamidom al-Dbeibahom postavljena kroz proces koji podržavaju UN od 2021. godine, ali parlament više ne priznaje njen legitimitet.

Dbeibah je obećao da neće ustupiti vlast novoj vladi bez nacionalnih izbora.

Predstavnički dom izabran je 2014. godine, dok je Visoki državni savet formiran kao deo političkog sporazuma iz 2015. godine i sastavljen od parlamenta izabranog 2012. godine.

Prošle sedmice, guverner Centralne banke Sadik Kabir pisao je parlamentu tražeći od njega da odobri novu ujedinjenu vladu i nacionalni budžet u odnosu na potrošnju GNU-a.

Međunarodna diplomatija za rešavanje sukoba u Libiji fokusirala se na zalaganje za parlamentarne i predsedničke izbore kako bi se zamenile privremene političke institucije, uključujući HoR, HSC i GNU. Dok su svi glavni politički akteri u zemlji pozvali na izbore, mnogi Libijci sumnjaju da će istinski tražiti glasanje koje bi većinu njih moglo ukloniti sa vlasti.

Libija je imala malo mira od pobune koju je podržao NATO 2011. godine, a 2014. se podelila između istočnih i zapadnih frakcija, sa rivalskim administracijama koje su vladale u svakoj oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA