Vreme čitanja: oko 1 min.

Unicef upozorava: Stopa siromaštva dece u Argentini blizu 70 odsto

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Unicef upozorava da je stopa siromaštva dece u Argentini blizu 70 odsto

  • 0
Siromašno dete devojčica tužna siromaštvo beskućnik beskućnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Stopa siromaštva dece u Argentini mogla bi da dostigne 70 odsto u prvom kvartalu ove godine, upozorio je danas Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef).

Iz Unicefa navode da stopa siromaštva u toj južnoameričkoj zemlji ubrzano raste, jer je krajem prošle godine iznosila 57 odsto, preneo je Rojters.

Agencija navodi da je ovakvo stanje odraz visoke inflacije, slabljenja privrednog rasta i mera štednje u toj državi.

Unicef upozorava da bi broj ekstremno siromašnih u Argentini mogao da se popne na 34 odsto sa 19,4 odsto krajem 2023. i pozvao na veću potrošnju u cilju zaštite dečijih života.

"Ukoliko sadašnji trendovi budu nastavljeni, siromaštvo kod dece i adolescenata u prvom kvartalu 2024. godine dostiglo bi vrednosti od oko 70 odsto“, rekao je Specijalista za socijalnu inkluziju i monitoring Unicefa Sebastijan Vajsgrejs.

Rojters podseća da je novi desničarski predsednik Argentine Havijer Milej forsirao mere štednje kako bi preokrenuo dubok fiskalni deficit, obnovio rezerve i stabilizovao ekonomiju, ali se to odrazilo na privredni rast i povećanje siromaštva.

"Svesni fiskalnih ograničenja sa kojima se zemlja suočava, Unicef traži da deca i adolescenti budu prioritet, kako se siromaštvo ne bi dalje uvećavalo", dodao je Vajsgrejs.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA