≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Putin proglasio pobedu, svi protivkandidati priznali poraz: Zapad izbore ocenio kao nedemokratske

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 9 min.

Ubrzo nakon što su zatvorena birališta počeli su da pristižu rezultati koji govore da je Putin ubedljivo pobedio. Ubrzo potom počele su da pristižu reakcije sa Zapada, a oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

  • 53
Rusija izbori Foto: Tanjug/AP

Rusija je nakon izbora koji su ztrajali tri dana izabrala predsednika. Dosadašnji rezultati koji govore da je Vladimir Putin ubedljivi pobednik izbora, i da je osvojio gotovo 90 odsto glasova.

Pored Putina, na izborima su učestvovali predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Podsetimo, trodnevno glasanje poremetili su napadi ukrajinskih snaga i upadi antiputinovskih grupa na rusku teritoriju, a rano jutros dron je udario u rafineriju u Slavjansku i izazvao požar. U napadu dronom na Belgorod u subotu poginulo je dvoje ljudi.

Tokom dana zabeleženi su i mirni protesti na biračkim mestima širom Rusije, a policija je privela više od 70 ljudi.

U Moskvi je danas u podne organizovan protestni skup pod nazivom ''Podne protiv Putina'', čija je svrha da mobiliše opoziciono nastrojene birače da u što većem broju glasaju trećeg dana predsedničkih izbora u Rusiji.

Predstavnici opozicije su na biračkim mestima širom Rusije uništavali svoje glasačke listiće, glasali za jednog od tri preostala kandidata - Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova, ili na listiću pisali ime preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog.

U okviru protesta, u Berlinu je protestni skup organizovala i supruga Navaljnog, Julija Navaljnaja, kojoj su okupljeni Rusi aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Video: Pali selfiji i aplauz: Na dan izbora u Rusiji Julija Navaljni sa demonstrantima

Iz časa u čas:

00.11 Prebrojano 87,89 odso glasova, situacija naravno nepromenjena

Vladimir Putin je, nakon 87,89 odsto prebrojanih glasova, osvojio 87,21 odsto, pokazuju podaci Centralne izborne komisije.

Nikolaj Haritonov ima 4,26% glasova, Vladislav Davankov 3,96%, a Leonid Slucki - 3,16%.

23.50 "Navaljni bi bio veoma srećan"

Tokom dana, demonstranti - i glasači - okupili su se u podne u ruskim ambasadama širom sveta.

Protestujući ispred ruske ambasade u Vašingtonu je bila advokat i aktivista Ljubov Sobol, jedan od najbližih saradnika pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ona je rekla da bi Aleksej Navaljni bio "veoma srećan" da danas vidi antiputinovske događaje širom Rusije i u inostranstvu.

"Očigledno znamo da će konačni rezultati pokazati koji god broj Kremlj odluči da objavi", rekla je Sobolova.

"Verovatno nećemo videti glasanje koje se sada daje u rezultatima. Ali ova solidarnost, ovaj simbol je ipak važan", dodala je i rekla da je "represija u Rusiji dostigla maksimalni nivo".

23.24 Putin ubedljivo pobedio u okupiranim regionima

Vladimir Putin je pobedio na predsedničkim izborima u okupiranim ukrajinskim regionima koje je Moskva pripojila Rusiji, na osnovu podataka Centralne izborne komisije i lokalnih izbornih komisija.

Tako je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici aktuelni šef ruske države, nakon obrade 100 odsto listića, dobio 95,23 odsto glasova, izjavio je predsednik regionalne izborne komisije Vladimir Visocki. Putinovu kandidaturu za DNR podržalo je 1.705.786 ljudi.

Drugo mesto zauzeo je predstavnik Komunističke partije RF Nikolaj Haritonov – 1,62 odsto glasova. Za lidera LDPR Leonida Sluckog glasalo je 1,53 odsto birača, a za kandidata iz partije Novi narod Vladislava Davankova 1,33 odsto.

U samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, nakon provere svih glasačkih listića, Putin je dobio 94,12% glasova. Na drugom mestu je Leonid Slucki, koga podržava 2,13 odsto birača. Nikolaj Haritonov je donio 1,91, a Vladislav Davankov 1,39 odsto.

U Zaporoškoj oblasti, nakon svih prebrojanih glasova, Putin ima 92,83 odsto glasova. Slucki je drugi sa 2,52%, a slede Haritonov sa 2,21 i Davankov 1,87 odsto.

U Hersonskoj oblasti su takođe obrađeni svi glasački listići, Putinov je dobio 88,12 odsto glasova, Haritonov 4,88%, Slucki 4,6% i Davankov 2,03 odsto.

23.15 Prebrojano 80 odsto glasova, Putin dobio 87,15

Na osnovu 80 odsto obrađenog biračkog materija Putin je osvojio 87,15 odsto glasova.

Izlaznost je 74,22 odsto.

22.48 Putin o Navaljnom: "Žalosno je kada neko umre"

22.28 I Slucki priznao poraz

Predsednik LDPR i kandidat na predsedničkim izborima Leonid Slucki prizoa je poraz, rekavši da je moguće da je Putin ostvario "istorijski rezultat".

"Moguće je da je pobedio s istorijskim rezultatom", rekao je Slucki na pitanje da li se može smatrati da je Putin pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji.

22.23 Maduro čestitao Putinu

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro čestitao je aktuelnom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na predsedničkim izborima u zemlji, saopštilo je venecuelansko Ministarstvo spoljnih poslova.

21.57 Putin proglasio pobedu

Nekoliko minuta pre ponoći po moskovskom vremenu Vladimir Putin obratio se javnosti.

Kako je rekao, nakon izbora "postoje uslovi za dalji razvoj kako bi Rusija bila jača, čvršća i efikasnija".

On je zahvalio volonterima u štabu, istakavši da "mali broj pritužbi ukazuje na visok kvalitet njihovog rada".

"Mora se učiniti sve da se podrže ljudi u Avdijevki. Drago mi je što sam večeras sa svojim drugovima i istomišljenicima", rekao je Putin u razgovoru sa volonterima.

21.48 Nemački predsednik neće čestitati Putinu pobedu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer odlučio je da ne čestita Vladimiru Putinu pobedu na ruskim predsedničkim izborima, izjavila je večeras njegova portparolka Cerstin Gamelin za Tagesšpigel.

Štajnmajer je ranije danas saopštio da misli na ljude u Rusiji koji se bore za slobodu i demokratiju, i koji žive u stalnoj opasnosti od Putinovog režima.

Štajnmajer je čestitao Putinu 2018. godine na reizboru za predsednika Rusije.

21.45 Najavljeno Putinovo obraćanje

Vladimir Putin trebalo bi da se obrati javnosti iz svog izbornog štaba u Moskvi.

Obaćanje je najavljeno pošto se predviđa da će ruski lider osvojiti peti mandat na vlasti sa čak 87,97% osvojenih glasova.

21.44 Prebrojano 60 odsto glasova, Putin na 87,26

Vladimir Putin osvojio je 87,26 odsto glasova na osnovu 60 odsto obrađenih glasova birača, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

CIK je navela da je Nikolaj Haritonov osvojio 4,18 odsto glasova, Vladislav Davankov 3,99 odsto, a Leonid Slucki 3,12 odsto glasova.

21.33 Na pola prebrojanih glasova Putin u nedostižnom vođstvu

Ruska Centralna izborna komisija saopštila je najnoviji presek rezultata izbora na osnovu 50,02 prebrojanih glasova.

Kako se navodi, Vladimir Putin ubedljivo vodi sa 87,34 osvojenih glasova, a na drugom mestu je Nikolaj Haritonov sa 4,11 procenata. Treći je Vladislav Davankov sa 4,01, a četvrti Leonid Slucki sa 3,11 odsto.

Izlaznost je, prema istim podacima, 74,2 odsto.

20.54 Zatvorena birališta u Kalinjingradskoj oblasti

Biračka mesta zatvorena su u najzapadnijoj Kalinjingradskoj oblasti u Rusiji u 20.00 sati po lokalnom vremenu, označavajući kraj glasanja širom zemlje.

20.35 Oglasio se Nikolaj Haritonov

"Rusi su pokazali kako cela zemlja može da se ujedini. Na izborima smo pošteno i savesno predstavljali svoj program", rekao je predsednički kandidat Nikolaj Haritonov.

20.34 Kameron: Ovako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron poručio je danas, komentarišući predsedničke izbore u Rusiji, da tako ne izgledaju "slobodni i pošteni izbori".

"Birališta su zatvorena u Rusiji, nakon nezakonitog održavanja izbora na ukrajinskoj teritoriji, nedostatka izbora za glasače i bez nezavisnog nadzora OEBS-a. Ovako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori", napisao je Kameron na društvenoj mreži X.

20.26 Putin ubedljivo pobedio u Moskvi

Putin je osvojio 87,71 odsto glasova nakon što je u Moskvi obrađeno 76 odsto glasačkih listića.

20.25 Nevidljivi protivkandidati i jedan koji to nije smeo da bude

"Moglo bi vam se oprostiti što niste primetili da su još tri kandidata na glasačkom listiću", piše BBC i dodaje da je to zato što nijedan od njih trojice nije bio kredibilan protivnik jer su svi bili ovlašćeni od Kremlja i svi su se klonili kritike Putina.

Jedini pravi kritičari Kremlja su ili u egzilu, u zatvoru ili su mrtvi.

Komunista Nikolaj Haritonov je na putu da dobije 4,6-4,7% glasova prema dve izlazne ankete.

Predviđeno je da potpredsednik parlamenta Vladislav Davankov osvoji 3,6%-4,2%.

Leonid Slucki iz nacionalističke LDPR bi trebalo da bude četvrti sa 2,5-3%.

Jednom čoveku koji je privukao podršku naroda, Borisu Nadeždinu, zabranjeno je da se kandiduje mesec dana pre izbora, konstatuje BBC.

20.00 Kako reaguju na Zapadu na rezultate izbora

19.45 Putin ubedljivo vodi u okupiranim regionima

Putin ubedljivo vodi na izborima i u četiri ukrajinska regiona koja je Rusija okupirala 2022. godine. Putin je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) osvojio 95,23 odsto glasova, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LRN) 94,12 odsto, u Zaporoškoj oblasti 92,95 odsto i u Hersonskoj oblasti 88,12 odsto glasova birača.

19.40 Davankov rekao da je Putin pobedio

Vladislav Davankov, koji je bio jedan od kandidata na predsedničkim izborima, rekao je da nema sumnje u to da je Putin pobedio na izborima.

19.39 Veća izlaznost nego 2018. godine

19.16 Zelenski: Ovo je imitacija izbora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da nema legitimiteta u "ruskoj imitaciji izbora".

Rekao je da misli da Putin želi da vlada zauvek.

19.12 Oglasio se CIK

Prema podacima CIK-a, Vladislav Davankov i Leonid Slutski su po broju glasova na 3. odnosno 4. mestu na osnovu 24,4 odsto obrađenog uzorka.

Putin je, prema navodima CIK-a, osvojio 94,12 odsto nakon što je obrađeno 100 odsto uzorka u LNR.

19.10 Kako je Putin prošao u Moskvi?

Putin dobija 89,1 odsto u Moskvi na osnovu rezultata glasanja onlajn i putem elektronskih terminala - podaci su Gradske izborne komisije Moskve.

19.08 Prvi rezultati izbora

Izlazne ankete pokazuju da je Vladimir Putin osvojio ogromnu većinu na ruskim predsedničkim izborima.

Ankete pokazuju da je 87,8 odsto ljudi glasalo za aktuelnog predsednika. Putin se borio protiv tri kandidata iz partija koje nisu kritikovale njegovu vladavinu niti invaziju na Ukrajinu.

Prema podacima CIK, Nikolaj Haritonov uzeo je 3,8 odsto, Vladislav Davankov - 3.73%, Leonid Slutski 2.96%.

19.02 Konačna izlaznost premašila 73%

Izlaznost na ruskim predsedničkim izborima u 20.24 po moskovskom vremenu bila je 73,33 odsto, proizilazi iz podataka na sajtu Centralne izborne komisije.

Do 20.00 većina glasačkih mesta je zatvorena. U Kalinjingradskoj oblasti može se glasati do 21.00 po moskovskom vremenu; biračka mesta u nekim zemljama takođe nastavljaju da rade.

U federalnom sistemu daljinskog elektronskog glasanja registrovano je i glasalo 4.767.974 birača, izjavio je šef teritorijalne izborne komisije DEG Oleg Artamonov.

Pored toga, skoro 2,6 miliona ljudi glasalo je ranije.

18.50 Julija Navaljni otkrila šta je uradila sa glasačkim listićem

18.40 Rusija o izlaznosti u LNR i Hersonskoj oblasti

Konačna izlaznost birača na ruskim predsedničkim izborima u okupiranoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) iznosi 87,12%, rekla je novinarima Jelena Kravčenko, šef regionalne izborne komisije.

U drugoj okupiranoj oblasti, Hersonskoj, konačna izlaznost birača na ruskim predsedničkim izborima iznosi 83,87%, navodi se u saopštenju regionalne izborne komisije.

18.29 Prva poruka Julije Navaljni nakon glasanja

Udovica preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog glasala je u ambasadi u Berlinu, a potom je poslala poruku građanima Rusije.

18.16 Kolika je izlasnost u Moskvi?

Prema preliminiranim podacima u Moskvi je glasalo 66 odsto birača.

18.10 Zatvorena birališta u Moskvi

U Moskvi i Moskovskoj oblasti zatvorena su biračka mesta. U ovim regionima je takođe završeno daljinsko elektronsko glasanje.

18.08 Julija Navaljna stigla da glasa

Julija Navaljnaja, udovica pokojnog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, stigla je pred kapiju ruske ambasade u Berlinu, spremna da da svoj glas na predsedničkim izborima u Rusiji.

Kada uđe u kapiju, biće obezbeđena provera, a zatim će ona ući u ambasadu.

Julija Navaljni glasa u Berlinu Foto: Tanjug/AP

18.06 Žena teško povređena u eksploziji na biralištu

18.00 Protesti u gradovima širom Evrope

U mnogim gradovima Evrope tokom čitavog dana se održavaju protesti pored redova ruskih birača koji čekaju da glasaju na predsedničkim izborima u njihovoj ambasadi.

17.35 Raste izlaznost

Prema podacima CIK-a, do 16 časova po moskovskom vremenu zabeležena je izlaznost od 70.01 odsto.

17.32 Redovi ispred ruskih ambasada

Dok se biračka mesta polako zatvaraju u Rusiji, ispred ruskih ambasada širom sveta zabeleženi su redovi birača koji su došli da glasaju.

Redovi za glasanje ispred ambasade Rusije u Poljskoj Foto: Tanjug/AP

17.27 Izlaznost do 18 časova 69.87 odsto

17.24 Više od 70 ljudi uhapšeno na protestima

Više od 70 ljudi uhapšeno je u nedelju širom Rusije u vezi sa predsedničkim izborima. OVD-Info, grupa koja prati ponašanje prema opoziciji, izvestila je da su 74 osobe uhapšene širom zemlje. Demonstranti su u podne izašli na biračka mesta u Moskvi, Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu i pokazali svoje mišljenje o vladavini Vladimira Putina.

Rojters je izvestio da je, uprkos strogoj kontroli, bilo nekoliko desetina slučajeva vandalizma na biračkim mestima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    17. mart 2024 | 20:13

    Živeo Putin!

  • JACA 🍀

    17. mart 2024 | 18:57

    U zemlji od 150 miliona stanovnika, privedeno čak "više od 50 ljudi", auu.. Amerikanci ne mogu direktno da glasaju čak ni za jednog od dva ponudjena(!), nekakvi elektori odlučuju.. Nadam se da će jednog dana i tamo biti demokratskih izbora! Samo zlobnici i mrzitelji Rusije, mogu imati zamerke na proces glasanja u Rusiji!

  • Miroslav

    17. mart 2024 | 19:47

    Zašto ljudi ne žele da prihvate to da njega Rusi vole i da glasaju za njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA