Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve reakcije Zapada na predsedničke izbore u Rusiji: "Ni slobodni ni fer, rezultat neće nikoga iznenaditi"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapadne zemlje reagovale su gotovo identično na prve rezultate predsedničih izbora u Rusiji

  • 0
Rusija, glasanje izbori Foto: Tanjug/AP

Zapadne zemlje reagovale su na prve rezultate predsedničkih izbora u Rusiji. Očekivano, izbori su okarakterisani kao sve samo ne demokratski i slobodni, a rezultati kao nešto što nikoga neće iznenaditi.

SAD su dovele u sumnju rezultate izlazne ankete o predsedničkim izborima u Rusiji.

Bela kuća je saopštila da izbori na ruskom "očigledno nisu slobodni, niti fer", s obzirom na to da je Putin zatvorio svoje protivnike i sprečio druge da se kandiduju protiv njega.

I Britanski Forin ofis prokomentarisao je predsedničke izbore u Rusiji:

"Ilegalnim održavanjem izbora na ukrajinskoj teritoriji Rusija pokazuje da nije zainteresovana da pronađe put ka miru. Velika Britanija će nastaviti da pruža humanitarnu, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajincima koji brane svoju demokratiju", naveo je Forin ofis.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke:

"Pseudoizbori u Rusiji nisu ni slobodni ni fer, rezultat neće nikoga iznenaditi. Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. 'Izbori' na okupiranim teritorijama Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

I poljsko ministarstvo spoljnih poslova je takođe reagovalo na izlazne ankete:

"Od 15. do 17. marta 2024. godine u Rusiji su održani takozvani predsednički izbori. Glasanje je održano u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora", saopštilo je ministarstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA