≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Gislejn Maksvel izašla iz "zmijske jame": Zatvorenice je sad imaju na piku jer je uradila nešto što nije smela

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Upućeni kažu da su u jedinici B Jug tuče i maltretiranje rutina dok se osuđenici prepiru oko toga šta da gledaju na TV-u i suočavaju se sa dugim redovima da koriste telefone i kompjutere. Ali jedinica D Jug je njena sušta suprotnost, pošto osim boljih uslova ima i slabije obezbeđenje.

  • 0
Gislejn Maksvel u zatvoru u Talahasiju na Floridi Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Gislejn Maksvel je premeštena iz bednog skučenog zatvorskog odeljenja u udobnu "časnu spavaonicu" u zatvoru u Talahasiju dok pokušava da poništi osudu za trgovinu ljudima, javlja Daily Mail.

Zvaničnici federalnog zatvora u Talahasiju na Floridi složili su se da prebace Gislejn Maksvel iz paklene jedinice B Jug, u kojoj je 120 zatvorenika nagurano u male ćelije sa po od četiri kreveta, u jedinicu D Jug - poznatu kao "časna spavaonica" - koja je rezervisana za 30 do 40 zatvorenika koji se najbolje ponašaju.

Do ove doluke je došlo nakon što su advokati Maksvelove ranije ove nedelje uložili žalbu kako bi poništili njenu osudu za seksualnu trgovinu zbog namamljivanja devojčica od 14 godina Džefriju Epstajnu.

Savezni apelacioni sud možda neće poništiti njenu 20-godišnju kaznu za podvođenje devojaka za Džefrija Epstajna - ali je Maksvelova barem pobegla iz zatvorskog krila koje je zbog nasilja poznato po nadimku "zmijska jama".

Upućeni kažu da su u jedinici B Jug tuče i maltretiranje rutina dok se osuđenici prepiru oko toga šta da gledaju na TV-u i suočavaju se sa dugim redovima da koriste telefone i kompjutere.

Ali jedinica D Jug je njena sušta suprotnost, pošto osim boljih uslova ima i slabije obezbeđenje.

U toj jedinici postoje dva kreveta po ćeliji, ali je vrlo verovatno da bi Maksvelova mogla da dobije i ćeliju u kojoj će biti sama.

"U zmijskoj jami svaki dan se vode borbe. Nasilnici preskaču red da bi koristili telefone i ne dozvoljavaju vam da gledate šta želite na TV-u", rekao je zatvorski izvor za Daily Mail.

"Uslovi u D Jugu više liče na stvari koje će Maksvel doživeti kada je pohađala internat kao mlada devojka."

"Sve je sređeno, manje je problema, manje drame, nema tuča. Svi se slažu jer su srećni što su tamo."

Jeffrey Epstein Ghislaine Maxwell Gislejn Maksvel Džefri Epstajn Maksvelova iz vremena ljubavi sa Epstajnom Foto: US Attorney's Office SDNY

Advokati Maksvelove su ove nedelje rekli u Drugom okružnom sudu u Njujorku da ona nikada nije trebalo da bude krivično gonjena zbog podvođenja žrtava Epstajnu zbog odredbe u sporazumu o priznanju krivice sa njegovom ljubavnicom iz 2008.

Epstajn je sa federalnim tužiocima Floride sklopio dogovor o 13-meseci tokom kojih je mogao da ide na posao, a koji mu je omogućio da provodi samo nekoliko sati nedeljno u zatvoru zbog nagovaranja maloletnih devojaka za seks.

Dogovor je takođe dao imunitet listi navodnih saučesnika izopačenog finansijera - iako nije pominjao po imenu Maksvelovu, inače njegovu bivšu ljubavnicu i glavnog saučesnika.

Advokat Maksvelove Artur Ajdala tvrdi da bi ona trebalo da bude obuhvaćena tom klauzulom, ali vlada kaže da nema razlike jer se dogovor odnosi samo na Floridu.

Ako tročlano sudsko veće odluči da ne odbaci njenu osudu iz 2021. godine, federalni zatvorenik 02879-509 – ili Maks kako je poznata iza rešetaka – neće ispunjavati uslove za puštanje na slobodu do jula 2037.

Zatvor Talahasi je prikazan kao sličniji kampu za odmor u kojem zatvorenici mogu da uče nove jezike, uživaju u časovima joge i učestvuju na turnirima u softbolu.

Ali uslovi u ostareloj saveznoj ustanovi daleko su od fantastičnih za otprilike 750 žena i 300 muškaraca u maloj satelitskoj jedinici, a nedavna inspekcija je otkrila najezde glodara, trulu hranu i prljave zidove.

Utvrđeno je da su plafoni i prozori svih pet stambenih jedinica, od kojih je svaka podeljena na severnu i južnu, bila toliko potrebna popravka da su zatvorenice pribegle začepljenju curenja ženskim higijenskim proizvodima.

Najgore od svega je B Jug, bučni, krcati dom za novopridošle osuđšenike, gde je osramoćena ćerka pokojnog britanskog tajkuna Roberta Maksvela bila zatvorena od jula 2022.

Daily Mail je prošlog maja izvestio da su dve kubanske prestupnice bačene u samicu nakon što su Maksvelovoj preneli preteću poruku u kojoj je zahtevano da im kupi stvari iz svog dodatka od 360 dolara.

Federalni zatvor u Talahasiju, Florida Federalni zatvor u Talahasiju, Florida Foto: Kirby Lee / Newscom / Profimedia

Takođe, njene cimerke su se žalile da u njihovoj ćeliji smrdi jer je Maksvelova navodno odbijala da se tušira, pošto su tuševi poznati kao mesto za prebijanje u zatvoru.

Štaviše, jednom prilikom je vrišteći bežala jer joj je jedna od zatvorenica pretila da će je prebiti.

Takođe, druga cimerka iz ćelije, transrodni prestupnik po nadimku Betmen, imala je bučan seks sa devojkom u krevetu iznad nje.

Maksvel je takođe stekla neprijatelje među osobljem tako što je stalno podnosila optužbe za nedolično ponašanje, optužujući čuvare, čistače i sveštenike za sve, od seksualnog uznemiravanja do diskriminacije njene jevrejske vere.

"Maks im je bila problem svakog dana dok se nije preselila u D Jug. Čak je i zatvorskog kapelana nazvala antisemitom", objasnio je drugi izvor.

"Izgleda da su na kraju pokleknuli i odlučili da će imati manje glavobolje ako joj dozvole da živi sama."

"Rekla je koliko je tamo tiše i da kako konačno može da protegne noge. Ali devojke su stvarno ljute što je prešla liniju."

"Ovde ima ljudi koji za 10 godina nisu imali nijednu poruku i još se bore da dobiju bolje mesto."

Maksvelova je osuđena za seksualnu trgovinu maloletnicima i više tačaka za zaveru nakon što je na federalnom suđenju čulo kako je namamila devojčice od 14 godina u Epstajnove kandže.

Njeni advokati su pitali da li bi mogla da odsluži svoje vreme u FCI Danburiju, zatvoru u Konektikatu koji je inspirisao film "Orange is the New Black".

Umesto toga, otpremljena je 1.700 kilometara južno u Talahasi, gde latinoamerikanci i afroamerikanci iz radničke klase čine većinu zatvorske populacije.

Daily Mail je prošlog meseca otkrio da je Maksvelova pisala memoare koji govore o svemu iza rešetaka, te kako se borila protiv onoga što ona opisuje kao "dezinformacije" o njenim vezama sa Epstajnovim bolesnim carstvom.

Saveznim zatvorenicima je zabranjeno da sklapaju izdavačke poslove, ali ništa je ne sprečava da napiše "privatni rukopis" i pošalje ga advokatu ili voljenoj osobi radi distribucije.

Ona nema kompjuter, ali ima pristup pisaćoj mašini i može da se upozna sa pravnim sistemom preko svog posla u pravnoj biblioteci.

U prošlogodišnjem intervjuu u zatvoru, Maksvelova je negirala da zna za Epstajnove zločine, insistirajući da je zažalila što ga je ikada srela i da nije imala pojma da je "sposoban za zlo".

Ali porotnici su čuli da je tokom njenog suđenja 2021. delovala kao šefica Epstajnove vile na Floridi, gde je obezbedila konstantno snabdevanje tinejdžerkama koje su bile dostupne za užasne "masaže".

Epstajnu je trebalo da se sudi pred Maksvelovom, ali se ubio u pritvoru u avgustu 2019. pre nego što je njegov slučaj mogao da bude rešaen na sudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA