Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostrvska država u haosu, beživotna tela leže po ulicama: "Ovo je kao u Pobesnelom Maksu"

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neredi u Haitiju, koje stvaraju bande nakon ostavke premijera Arijela Henrija, ne jenjavaju

  • 0
Haiti Foto: Tanjug/AP

U bogatijem delu glavnog grada Haitija, Port o Prensu, došlo je do novog napada bandi. Desetak izrešetanih tela leži na ulici, a prijavljeno je da je napadnut i dom jednog sudije.

Ovakav napad mnogi tumače kao poruku poslatu eliti koja od početka nereda i ostavke premijera Arijela Henrija želi da zauzme vlast.

"Port o Prens je u stanju panike", rekao je jedan od svedoka nereda.

Izvršna direktorika UNICEF-a, Ketrin Rasel, nazvala je situaciju na Haitiju užasnom i uporedila bezakonje sa postapokaliptičnim filmom Pobesneli Maks.

Prema procenama UN-a, oko 3.000 trudnica u opasnosti je od porođaja bez adekvatne zdravstvene nege zbog zatvaranja velikog broja bolnica, a mnogi, uključujući mlade roditelje, žele da napuste zemlju.

Neredi koje sprovode bande otežavaju normalno funkcionisanje bolnica, uključujući i bolnicu u gradu Kap Haitien u koju sve ređe dolaze pošiljke lekova i opreme, piše BBC.

Prema svedočenju lekara, do ove bolnice mnogi ne stignu na vreme, bilo zbog nedostatka novca, bilo zbog nereda.

Humanitarna pomoć potrebna je u čitavoj zemlji. Osnovne potrepštine poput vode, hrane i sigurnih skloništa sve je teže pronaći, dok se stanovništvo pribojava daljih eskalacija.

U Port o Prensu, Farah Oksima i njeno devetero dece bili su prisiljeni da napuste svoj dom u četvrti koju kontrolišu. Oni su samo neki od više od 360.000 raseljenih osoba.

"Ne znam šta da radim, gledam kako se sve oko nas ruši. Samo Bog može da promeni ovo mesto", rekla je Oksima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA