Vreme čitanja: oko 5 min.

Kuća u kojoj se oporavlja Kejt Midlton ima veoma zanimljivu prošlost

I. N.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovo imanje sa četiri spavaće sobe ima bogatu, a moglo bi se reći i pomalo "skandaloznu istoriju"

  • 0
Adelaide Cottage, Adelajd kotidž, Kejt Midlton Foto-kolaž: Invicta Kent Media / Shutterstock Editorial / Profimedia, Tanjug/AP

Kejt Midlton, princeza od Velsa, nije se pojavljivala u javnosti, praktično od Božića. Zna se da je imala operacija abdomena, ne znaju se detalji, a od tada se nižu afere o navodno lažnim fotografijama princeze, do toga da joj je brak sa Vilijamom u krizi, do toga da nije ona, već neko drugi viđen na jednoj farmi u šetnji sa Vilijamom.

Princeza se, prema PR-u Kensingtonske palate, oporavlja u svom domu "Adelaide Cottage", mestu koje se veže za zabranjenu ljubav između sestre kraljice Elizabeta Druge - princeze Margaret i slavnog vojnog pilota Pitera Taunsenda.

Kuća se nalazi u okviru Windsor Great parka, a Vilijam i Kejt su se preselili tamo 2022. godine jer su želeli svojoj deci da omoguće što normalniji odgoj i relativnu privatnost koju pruža predgrađe gde se imanje nalazi.

Decu, princa Džordža, princezu Šarlot i princa Luisa, upisali su u školu Lembruk u Berkširu, udaljenom na 15 minuta vožnje od "Adelaide Cottage". Ipak, to ne znači da su zauvek napustili London, oni su navodno zadržali svoj dom i kancelarije u Kensingtonskoj palati, kao i svoj letnjikovac "Anmer Hall" u Norfolku.

Tako da ovo imanje sa četiri spavaće sobe ima bogatu, a moglo bi se reći i pomalo "skandaloznu istoriju". Kuća, koju je 1831. sagradio ser Džefri Vajatvil, izvorno je bila čajdžinica za kraljicu Adelejd. U tadašnjim novinskim izveštajima nazvana je "neobično elegantnom". Tokom vladavine kraljice Viktorije postala je idilični, otmeni pansion, za šta je slovio i Frogmore House princa Harija i Megan Markl.

Adelaide Cottage, Adelajd kotidž, Kejt Midlton Foto: Invicta Kent Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

Važni posetioci Vindzora 1830. redovno opisuju posete prvo jednom, a zatim drugom kraljevskom ‘letnjem utočištu’“, piše Džejn Roberts u svojoj knjizi iz 1997. godine "Royal Landscape: The Gardens and Parks of Windsor", prenosi Azra.

To je takođe istaknuti primer rustikalne, tzv. "orné" arhitekture vikendica: uzevši ime iz francuskog jezika za "ukrašenu kućicu", arhitektonski pokret definisan je namerno asimetričnim rustikalnim kućicama, često s razigranim ukrasima na krovu.

Godine 1941. "Adelaide Cottage" postala je poznata kao "kuća za milost i naklonost" – izraz koji se koristi za opisivanje kuća u vlasništvu kraljice koje posuđuje članovima kraljevske porodice ili osoblju. Jedan od prvih stanovnika bio je slavni vojni pilot Piter Taunsend, nekadašnja velika ljubav princeze Margaret, koji je izazvao skandal kada je otkrivena njegova veza s princezom.

Prema brojnim izveštajima, Taunsenda je intervjuisao Margaretin otac, kralj Džordž Šesti, za mesto njegovog konjušara, koje je kasnije i obavljao.

Tada je Piter prvi put sreo 14-godišnju princezu u Bakingemskoj palati. Kasnije se prisetio da je bila "neupadljiva kao što bi se očekivalo od 14-godišnje devojčice“. Njihova romansa započela je osam godina kasnije, kada se 22-godišnja Margaret zaljubila u Pitera ubrzo nakon smrti svog oca 1952. godine.

Mnogo pre nego što su se zaljubili, Piter je služio u indijskoj državnoj službi, a kada se vratio u Britaniju, oženio se gospođicom Sesil Rozmeri Pol nakon kratke veridbe. Par je imao dva sina, ali nakon što je njegova žena imala aferu, Taunsend je podneo zahtev za razvod u novembru 1952. Njegov status razvedenog muškarca je bio ono što je na kraju onemogućilo Margaret da se uda za njega, jer su i Engleska crkva i parlament sugerisali da su čvrsto protiv braka.

Kao takav, par je pozvan da pričeka dok Margaret ne napuni 25 godina, kada joj više nije trebalo odobrenje za venčanje, koje je trebalo da da njena sestra, kraljica Elizabeta. Uprkos čekanju predviđenog vremena, par se i dalje susreo s problemima unutar monarhije. Predložen je novi plan kako bi se Petru omogućilo da oženi princezu uklanjanjem nje iz linije nasleđivanja, ali zadržavajući njene kraljevske titule i javne dužnosti.

Međutim, Margaret je objavila izjavu kojom potvrđuje da je raskinula veridbu, napisavši:

„Želela bih da se zna da sam odlučila da se ne udam za kapetana Taunsenda. Svesna sam da je, pod uslovom da se odreknem prava nasleđivanja, moguće sklopiti građanski brak. Ali, svesna učenja Crkve da je hrišćanski brak neraskidiv, i svesna svoje dužnosti prema Komonveltu, odlučila sam ova razmatranja da stavim ispred drugih. Ovu sam odluku donela potpuno sama, a u tome sam ojačana nepogrešivom podrškom i odanošću kapetana Taunsenda.“

Piter Taunsend je imao pomešane osećaje o životu u istorijskoj kući, kojoj je u to vreme bila potrebna obnova.

„U proleće 1945, s našim drugim detetom na putu, kralj je predložio da preselimo svoje prebivalište u malu kuću "milosti i naklonosti", Adelaide Cottage, u matičnom parku dvorca Vindzor“, napisao je Taunsend u svojim memoarima ‘Time nad Chance’.

"Bio je to velikodušan gest za koji sam osećao duboku zahvalnost, uprkos ograničenim sadržajima u kući", naveo je.

Dom je opisao kao "ledenu kutiju" zimi, jer je imao samo dva radijatora:

"U salonu, okruženom francuskim prozorima, ponekad je bilo potrebno zamotati se u kaput i šal. Ipak, leti je, bilo divno", naveo je.

Tu je sa svojom porodicom živeo do 1952. godine i razvoda od Sesil.

Adelaide Cottage sigurno je modernizovan od dana kraljice Viktorije i Pitera Taunsenda.

Taunsend se takođe, čini se, borio protiv lošeg vremena kada su u pitanju njegovi zahtevi za nadogradnju. Roberts je otkrio da, kada je stanar Adelaide Cottage-a zatražio centralno grejanje za svoju mladu porodicu sredinom 1940-ih, – verovatno Taunsend – "Kancelarija za radove odgovorila da je trenutno nemoguće zamisliti takve radove dok su svi naši napori usmereni na popravku štete prouzrokovane bombardovanjem u Londonu“).

Adelaide Cottage je dobio imao nekoliko nadogradnji 1955. nakon što se Taunsend iselio, a rad je nastavljen tokom čitave decenije. Na primer, Roberts otkriva da je "dugi niz godina (do 1963.) vodopad tekao niz brdo kroz kamenjar iza kuće; uklonjen je u pokušaju da se smanji vlaga u kući". Više radova je prijavljeno 1990-ih, a 2015. je rečeno da je imovina bila podvrgnuta opsežnim renoviranjima.

Ali neki detalji iz starog sveta verovatno su i dalje ostali: veći deo vikendice je prvobitno bio opremljen onim što je jedna publikacija iz 1831. nazvala „čednim elegantnim” nameštajem iz obližnje Kraljevske lože, a na zemljištu je bila prostrana bašta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA