≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Influenser savetuje migrante kako da upadaju u tuđe domove i učine ih svojim vlasništvom! Mreže se usijale

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moreno je rekao da već ima prijatelje u SAD koji su se uselili u čak sedam kuća i naveo da je jedini način da migranti ne žive na ulicama i da budu "opterećenje za zajednicu" taj da upadaju u kuće u kojima vlasnici ne žive

  • 1
Leonel Moreno, influenser na TikToku Printscreen/TikTok/@leitooficial_25

Influenser sa TikToka delio je migrantima savete kako da upadaju ljudima u domove u SAD i kako da se pozovu na prava skvotera, jer to otežava njihovo raseljavanje.

Lajonel Moreno, koji stoji iza naloga @leitooficial_25 i za kojeg se veruje da je migrant iz Venecuele, rekao je ilegalnim migrantima da, prema američkim zakonima, "oni mogu zapleniti kuće u kojima niko ne živi".

On se pozvao na prava skvotera, odnosno zakon o "nepovoljnom posedu", što je pravo koje dozvoljava ilegalnom stanovniku da stekne vlasništvo nad imovinom na osnovu kontinuiranog zauzimanja bez pristanka zakonitog vlasnika.

Moreno je rekao da već ima prijatelje koji su se uselili u čak sedam kuća i naveo da je jedini način da migranti ne žive na ulicama i da budu "opterećenje za zajednicu" taj da upadaju u kuće u kojima vlasnici ne žive.

Video, koji je u međuvremenu postao viralan, do sada je pogledalo četiri miliona ljudi. Snimak je izazvao bes mnogih na društvenim mrežama, koji su Morena osudili da propagira terorizam i pozvali su FBI i državne organe da reaguju.

Zakoni o pravima skvotera postoje u svih 50 američkih država i izazvali su krizu širom nacije. 'Serijski skvoteri' preuzimaju domove, a bespomoćne porodice koje su izbacili iz njihovih kuća očajnički se okreću osvetnicima da povrate svoje domove.

@leitooficial_25 ♬ sonido original - Leitooficial

Moreno, za koga se veruje da živi u predgrađu Kolambusa u Ohaju, sa svojom partnerkom i ćerkom, prikupio je više od pola miliona pratilaca na TikTok-u kreirajući video snimke namenjene migrantima.

Snimak, koji je postavio pre četiri dana, u kratkom roku je privukao veliku pažnju publike, a u istom govori na španskom da je "pronašao rupu u zakonu koja omogućava da se zapleni kuća u koju se usele".

Tvrdio je da se zakon odnosi na "invaziju na zemljište" i rekao da misli da će to biti njegov sledeći posao - "invazija na napuštene kuće“.

Nakon što je obelodanio svoj sledeći "poslovni poduhvat", Moreno je pričao o navodnim uspesima koje su drugi migranti imali tako što su zaplenili imovinu, navodi DailyMail.

"Moji afrički prijatelji su mi rekli da su već zauzeli oko sedam domova. Morate tražiti povratak, a povratak je upravo u napadu na kuću“, nastavio je Moreno.

Moreno je takođe tvrdio da zakon kaže da ako preuzmu napuštene kuće koje su u lošem stanju, iste poprave i žive u njima, da mogu da 'traže odštetu' kada se nekretnine prodaju.

Video je razbesneo korisnike društvenih mreža, a neki tvrde da on "treba da bude optužen za bilo koji zločin".

U ovom trenutku nije poznato da li su FBI i drugi državni organi svesni postojanja ovog snimka, a iz institucija se još nisu oglasili.

Mediji podsećaju da se Moreno prethodno hvalio na TikToku da je zarađivao novac proseći na ulicama i uzimajući državnu pomoć.

Koja prava imaju skvoteri?

Prava skvotera, poznata i kao "nepoželjno posedovanje", omogućavaju nekome ko nelegalno naseljava tuđu imovinu i da nastavi da je koristi ili zauzme ako zakoniti vlasnik ne preduzme mere protiv njih u određenom vremenskom periodu.

Skvotiranje, iako je tehnički oblik neovlašćenog pristupa, zahteva od osobe koja je zauzela posed da ima nameru da imovinu u koju se nelegalno uselio učini svojim stalnim prebivalištem.

Skvoteri će se često useljavati u napuštene ili domove koje niko ne obilazi, jer su manje šanse da će biti primećeni, navode iz jedne kompanije za zaštitu imovine. Isto tako, skvoteru se ne daje odmah pravo na "nepoželjno posedovanje".

Prava skvotera moraju biti uspostavljena u određenom vremenskom okviru, koji varira u zavisnosti od države i traje od sedam do preko 20 godina.

Nekim lokalnim vlastima je potrebno čak i manje vremena da uspostave nepoželjno posedovanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    21. mart 2024 | 14:39

    Ne želim da citam,samo da poručim migrantima i u isto vreme poželim ovom debili da sve to primene na njegovoj kući i na kuci njegovih roditelja,ali da mu ostave kameru da moze da nam snimi kako se oseća!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA