≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jeziva prošlost "Manijaka sa Volge", serijskog ubice koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva 31 žene

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njegov krvavi put trajao je između 2011. i 2012. godine, kada je u i oko regije Tatarstan počinio niz ubistava starijih žena

  • 0
Radik Tagirov Foto: VK

Radik Tagirov, ruski serijski ubica poznat kao "Manijak sa Volge", osuđen je danas na doživotnu robiju zbog ubistva 31 žene.

Njegov krvavi put trajao je između 2011. i 2012. godine, kada je u i oko regije Tatarstan počinio niz ubistava starijih žena.

Tagirov je osumnjičen i uhapšen 1. decembra 2020. godine.

Od marta 2011. do septembra 2012. godine, u Volškom i Uralskom federalnom okrugu, dogodio se niz veoma sličnih ubistava starijih žena.

Istražitelji su verovali da su sva krivična dela izvršena od strane jedne osobe, jer su sve žrtve bile samohrane žene u dobi od 75 do 90 godina, te je svaka živela u Kruščovkama.

Prema istražiteljima, počinilac se infiltrirao u stan, pretvarajući se da je zaposlen u komunalnoj ili socijalnoj službi. Sve žrtve su bile ugušene improvizovanim predmetima (na primer, pojasevima za bade mantil) ili zadavljene rukama. Nakon ubistava, zločinac bi ukrao novac i dragocenosti iz stana.

Istražitelji su prvobitno verovali da pljačka nije glavni motiv ovih ubistava.

Prvih devet ubistava dogodila su se u Kazanju.

Jedna od žrtava je preživela, ali budući da je slepa nije mogla opisati napadača.

Slična ubistva dogodila su se u Uljanovsku, Nižnjem Novgorodu, Iževsku, Permu (dva ubistva u aprilu 2012) i Samari (dva ubistva u aprilu–maju 2012).

Do 1. avgusta 2012. bilo je 18 ubistava. Između 25. i 27. septembra 2012, poslednja tri ubistva izvršena su u Ufi.

Ukupan broj ubistava je 31.

Septembra 2012. godine, navodni počinilac je snimljen kamerom na ulazu u jedan od stanova svojih žrtava. Nakon toga, napravljen je foto robot.

Godine 2013, nagrada od milion rubalja obećana je u zamenu za informacije korisne za istragu. Iste godine, postavljena je hipoteza da se ubica krije u Sahalinskoj oblasti.

U noći 7. oktobra 2016, u Kazanju, čovek za koga se sumnjalo da je ubica snimljen je kamerom u zgradi na ulici Čuikova, ali je istražni odbor negirao da je on počinilac.

Februara 2017, zamenik načelnika Glavnog kriminalističkog direktorata Kriminalističke istražne službe Ruske Federacije, Ivan Streljcov, rekao je novinarima da istražitelji imaju razloga da veruju da je osoba koju traže stanovnik Udmurtske.

Takođe je predloženo da bi čovek mogao koristiti spisak penzionera.

Istovremeno, istražitelji nisu isključili mogućnost da se osoba nalazi u zatvoru ili popravnoj koloniji, ili da čak više nije ni živ.

Prema Streljcovu, nagrada za informacije koje bi pomogle u utvrđivanju identiteta ubice povećana je na tri miliona rubalja.

Marta 2017, 37-godišnji Kazahstanac je uhapšen u Samari pod sumnjom da je umešan u ubistva, pošto je tamo ubio dve starije žene 25. i 27. marta 2017.

Maja 2017, istražitelji su predložili da je počinilac poreklom iz Tatarstana i da je studirao u jednoj od škola u Kazanju.

Decembra 2020. bivši osuđenik Radik Tagirov uhapšen je i priznao je 25 ubistava.

DNK dokazi i otisci cipela korišćeni su da ga identifikuju kao ubicu. Tvrdio je da ubija žrtve "bezbolno" kako bi preživeo na ulici. Kasnije je povukao svoje priznanje, tvrdeći da je sebe optužio pod stresom. Suđenje mu je počelo u oktobru 2022.

Radik Tagirov rođen je u tadašnjoj Tatarskoj Autonomnoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, koja je kasnije postala ruska republika poznata kao Tatarstan nakon raspada Sovjetskog Saveza. Po dostizanju punoletstva, Tagirov je započeo karijeru bravara u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju. Godine 2009, nakon što je osuđen za sitne krađe, proveo je sledeće četiri godine kao beskućnik lutajući s mesta na mesto i tražeći načine da preživi na ulici i subvencionira svoju zavisnost o sintetičkim kanabinoidima.

Pre nego što ga je policija uhapsila, Radik je živeo prilično mirnim životom sa dvoje dece i devojkom, a radio je kao bravar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA