Vreme čitanja: oko 3 min.

Dečak (8) sam prepešačio Saharu, uhapšen kad je pokušao da pređe Mediteran: Razlog je pretužan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mališan je krenuo na neverovatan put kada su teroristi počeli da razaraju njegovo selo. Bežeći od smrti, Oumar se udaljavao od sela, potpuno sam, jer članovi njegove porodice nisu uspeli da pobegnu

  • 0
Europe Migrants, Migranti izbeglice sredozemno more spasavanje Foto: Tanjug/AP

Osmogodišnji dečak odlučio je da sam pređe put dug 4.000 kilometara od Afrike do Italije, kako bi pronašao školu gde će da uči. Mališan se na ovaj put odlučio nakon što je grupa džihadista napala njegovo rodno selo.

Maleni Oumar je odlučio da napusti seoce u blizlini Tambage u kom je odrastao, a nakon što su pre četiri meseca teroristi upali u selo.

Dečak je peške išao kroz Saharu, a bio je i u zatvoru, dok konačno nije uspeo da uđe u čamac kojim bi prešao Mediteran i stigao u Evropu.

Nakon jezivog puta uspeo je da se javi svom ocu, čiji je broj znao napamet, i da mu kaže da je živ.

Kako je sam sve prošao?

Mališan je krenuo na neverovatan put kada su teroristi počeli da razaraju njegovo selo. Bežeći od smrti, Oumar se udaljavao od sela, potpuno sam, jer članovi njegove porodice nisu uspeli da pobegnu.

U jednom trenutku je odlučio da se ne vrati, već je hodao dalje ka pustinji, piše DailyMail.

Tokom puta sreo je grupe različitih putnika i nekako je uspeo da stigne do Libije.

Tu ga je uhvatila libijske banda i primorali su ga da radi kao moler. Mališan je u jednom trenutku uspeo da pobegne otmičarima i pokušao je da preplovi Mediteran da bi stigao do Evrope. Međutim, čamac u koji je ušao zaustavljen je kod obala Libije, i Oumar je završio u zloglasnom zatvoru Ain Zara u Tripoliju.

Odatle je, piše DailyMail, pobegao uz pomoć dvoje ljudi, koji su ga izvezli u kanti za đubre. Iz Tripolija je pobegao u Zaviju, gde se ukrcao na drugi čamac.

Na čamcu je sreo svog imenjaka, koji je stariji od njega i kojeg je upoznao u zatvoru u Tripoliju. Stariji Oumar ga je čuvao kao stariji brat sve dok nisu dotakli evropsku balu.

U čamcu u kom je plovio bilo je više od 20 mališana i ljudi starijih preko 60 godina... Oni su danima plutali morem i mali i veliki Oumar su pomislili da će ih vratiti u Libiju kada su ugledali čamac obalske straže.

Ispostavilo se da je u pitanju čamac nevladine organizacije "Ocean Viking", koja ih je sve prebacila na sigurno.

Prethodno je spasilački čamac odgovorio na poziv u pomoć, a nakon što je drugi čamac iz Libije uočen prevrnut. U toj nesreći je poginulo više od 60 ljudi.

Angela Nosioni, italijanska novinarka koja je bila na brodu "Ocean Vikinga" rekla je za malog Oumara da je neverovatan dečak.

"Kada mi je ispričao svoju priču učinila sam sve da potvrdim te detalje. Svako sa tog čamca na kom je bio mi je potvrdio da je dečačić putovao sam", rekla je Nosioni.

Mali Oumar nije želeo da se odvoji od Angele, a dečak je bio promrzao i dehidriran.

Stariji Oumar je potvrdio da je dečak bio u zatvoru u Tripoliju, i da je i tamo bio sam.

Kada je "Ocean Viking" konačno pristao u luku Ankona na severoistočnoj italijanskoj obali Jadranskog mora, dvojica Oumara su se držala za ruke dok su izlazili iz čamca. Potom su se zagrlili i razišli.

Kada je mlađi Oumar stigao u lokalni centar na obradu, čekao ga je posrednik iz Malija. Direktor centra za migrante u Ankoni Alesandro Fučili rekao je za list da je Oumar rekao da su mu oba roditelja još uvek u Maliju.

Oumar je rekao da zna napamet očev broj telefona i Fučili mu je tada dao svoj telefon da ga pozove.

Njegov otac je odgovorio, a Oumar mu je rekao da je u Evropi pre nego što je pitao: "Mogu li da idem u školu, tata?".

Prilikom lekarskih pregleda ustanovljeno je da je Oumar iscrpljen, da je prošao golgotu i da ima brojne ožiljke, ali i prelome.

Fučili je rekao da je mali Oumar "veoma inteligentan i hrabar".

Rekao je da centar pokušava da nađe mesto za njega u lokalnoj školi, pored druge dece migrante.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA