Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusija žestoko napala Kijev, Poljska tvrdi da je jedna raketa ušla u njihov vazdušni prostor i podigla avione

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ukrajinskim PVO sistemima je uništeno desetak ruskih raketa iznad Kijeva i okoline", izjavio je Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije

  • 12
Kijev rat Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Rusija je danas izvela vazdušne udare na Kijev i region Lavova na zapadu Ukrajine, potvrdili su ukrajinski zvaničnici.

Zbog ruskih napada poljske oružane snage aktivirale su svoje ratno vazduhoplovstvo kako bi se osigurala bezbednost vazdušnog prostora u blizini granice, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na svom Telegram kanalu da je nakon ruskih vazdušnih udara došlo do nekoliko eksplozija, kao i da su ukrajinski PVO sistemu aktivno dejstvovali u odbijanju ruskog napada.

"Ukrajinskim PVO sistemima je uništeno desetak ruskih raketa iznad Kijeva i okoline", izjavio je Sergej Popko, načelnik kijevske vojne administracije.

Prema njegovim rečima "preliminarne informacije ukazuju da nema žrtava ili veće materijalne štete".

"Treće jutro ove nedelje, pred zoru, cela Ukrajina je bila pod vazdušnom uzbunom, a građanima je savetovano da se odu u skloništa", objavila je rano jutros na svom Iks nalogu ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit Brink.

Rano jutros Rusija je narušila vazdušni prostor Poljske sa krstarećom raketom koja je lansirana na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, saopštile su oružane snage Poljske.

"Obaveštavamo vas da je 24. marta 2024. godine u 04.23 došlo do narušavanja vazdušnog prostora Poljske jednim od krstarećih projektila koje je noćas lansirala dalekometna ratna avijacija Ruske Federacije. Mete napada bili su gradovi na zapadu Ukrajine", navodi se u objavi poljskih oružanih snaga na platformi Iks.

U saopštenju se dodaje da je ruski projektil ušao u poljski vazdušni prostor u blizini grada Oserdova (Ljublinsko vojvodstvo), kao i da je vojnim radarskim nadzorom ustanovljeno da je u poljskom vazdušnom prostoru leteo 39 sekundi.

"Pokrenute su sve neophodne procedure za obezbeđivanje bezbednosti poljskog vazdušnog prostora. Između ostalog, aktivirane su i poljska i saveznička ratna avijacija", navodi se u Iks objavi oružanih snaga Poljske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    24. mart 2024 | 10:36

    Poljaci se mnogo kurobecaju. Hoce da Varsava bude 4 najveci grad Rusije

  • Zaviša

    24. mart 2024 | 08:09

    Napadaju varvari sa Istoka.

  • Jeremija

    24. mart 2024 | 10:11

    "Pokrenute su sve neophodne procedure..." Tj. mogli su samo da je isprate na ekranima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA