≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog suplementa za smanjenje krvnog pritiska, jedan umro, 76 završilo u bolnici? Drama u Japanu

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ta pilula je zapravo pirinač fermentisan vrstom crveno-ljubičaste plesni (monascus purpureus) koja se koristi i kao boja za razne prehrambene proizvode

  • 0
Suplementi Foto: Shutterstock

Poznata japanska farmaceutska kompanija "Kobajaši" saopštila je danas da istražuje smrt jedne osobe i hospitalizacije najmanje 76 osoba koje mogu biti povezane sa njenim pirinčanim pilulama od crvenog kvasca.

Kompanija je pozvala mušterije da prestanu da koriste ove "beni kodži" pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska, prenosi Bi-Bi-Si.

Ta pilula je zapravo pirinač fermentisan vrstom crveno-ljubičaste plesni (monascus purpureus) koja se koristi i kao boja za razne prehrambene proizvode.

Iz kompanije "Kobajaši" sumnjaju da je problem nastao nedetektovanjem toksične supstance u buđi, a pogođene mušterije su prijavile simptome poput promenjene boje urina, otečenih udova i umora.

"Iako revnosno utvrđujemo činjenice i uzročne odnose, želimo ovo da objavimo radi brzog otkrivanja informacija. Naša kompanija je uvek stavljala zdravlje mušterija na prvo mesto i iskreno se izvinjavamo povodom ove situacije", rekli su iz Kobajašija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA