Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta se desi kad u ogromnom Njujorku slučajno bacite novac i nakit u smeće?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Kada izgubite nešto tako lično, postajete histerični", rekla je Džil, žena koja je sticajem okolnosti ostala bez cele tašne sa puno bitnih stvari u njoj

  • 0
Njujork, đubre Foto: New York City Department

U Njujorku, gradu sa oko 8,5 miliona stanovnika i tonama smeća, stalno se dešava da neko slučajno izgubi dragocenost, a onda sledi velika borba da do nje dođe opet. Iz Odeljenja za skupljanje i upravljanje đubretom kažu da svakodnevno imaju pozive u kojima ih građani mole da im pomognu, ali da nisu uvek u mogućnosti da to i urade.

Prošlog petka, Džil, majka troje dece sa Staten Ajlanda, bila je očajna kada je shvatila da je upravo bacila tašnu sa četiri dragocenosti. U pitanju je bila njena tašna u kojoj su bili novac, kreditna kartica i ključevi automobila, ali ono što je zapravo bilo najvažnije jesu minđuše iz 1940. godine.

Shvatila je to upravo nakon što je kamion za smeće Odeljenja za sanaciju ispraznio kante za smeće njene porodice i otišao.

"Nosila sam minđuše na svojoj svadbi, moja ćerka ih je nosila na svojoj maturi i balu," rekla je Džil, za nypost.com.

Njujork, đubre Foto: New York City Department

"Kada izgubite nešto tako lično, postajete histerični", rekla je Džil.

Džil je vozila po svom kraju pokušavajući da pronađe kamion, ali nije uspela. Zatim je pozvala 311, koji ju je povezao sa transfernom stanicom na Staten Ajlandu, gde se lokalno smeće ubacuje u veće kamione za putovanje do konačnog mesta odlaganja.

Ta stanica bila je i njena poslednja nada, ali obično nije otvorena za javnost.

Njujork, đubre Foto: New York City Department

Ali zaposleni su uspeli da lociraju lokalni kamion koji je pokupio smeće i spreče da teret bude poslat izvan grada.

"Imate ograničen vremenski period, dva ili tri sata nakon sakupljanja smeća sa ulica, pre nego što smeće prevezu do transferne stanice i iz grada putem barže ili železničkog voza",  rekao je Gudmen.

Odeljenje za sanaciju ju je pozvalo na stanicu da pretraži brdo smeća, dajući joj 90 minuta i predložilo joj da povede prijatelja da joj pomogne.

"Svi imaju svoj kontakt za hitne slučajeve. Trebalo bi da imaju i svog hitnog druga za smeće", našalila se Gudmen.

Džil je stigla u skladište blizu parka Freš Kils i zatekla ceo kamion smeća koji ju je čekao zajedno sa radnicima. Jedan zaposleni joj je ponudio par rukavica od teškog materijala nakon što je video njene i shvatio da nisu dorasle smeću sa Staten Ajlanda.

Njujork, đubre Foto: New York City Department

"Na sebi sam imala pantalone i ruž na usnama," rekla je Džil, primećujući da je smrdljivo smeće "prilično smrdelo".

Džošua Gudmen, zamenik komesara za javne poslove i korisničko iskustvo u Odeljenju za sanaciju Njujorka, kaže da dobijaju slične očajne pozive nekoliko puta mesečno.

Tokom godina, Njujorčani su bacili lutrijski listić od 1.500 dolara, laptopove, odeću, pasoše...

Takvi slučajevi, kaže Gudmen, "su dobar podsetnik da je svaki predmet u smeću nekada pripadao nekome."

Njujork, đubre Foto: New York City Department

Gudmen je primetio da je gradsko smeće "manje odvratno nego što je nekada bilo" zahvaljujući uvođenju kompostiranja, iako program neće stići na Staten Island do oktobra. Nakon oko pola sata pretraživanja, Džil je primetila svoju zelenu tašnu.

"Bila sam u šoku. Sve je bilo netaknuto. Ali, mirisalo je kao gomila smeća. Počastila sam sebe novom tašnom", objasnila je.

Incident se dogodio kada je njena 19-godišnja ćerka greškom zamenila torbe i njenu bacila u kantu za đubre ispred njihove kuće.

Džil je rekla da joj je taj događaj pomogao da se podseti da je Njujork pun ljudi spremnih da idu korak dalje da pomognu jedni drugima.

"Bili su divni. Oni se bave smećem, ali imaju velika srca. Kada pomislite da grad ne brine o svojim stanovnicima, zapravo, grešite", zaključila je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA