Vreme čitanja: oko 2 min.

Ciklon "bomba" sa Atlantika zahvata Evropu i donosi olujne vetrove, obilne kiše i pljuskovi, a evo gde i sneg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se drastičan pad vazdušnog pritiska

  • 0
Ciklon Foto: Zoomearth

Veooma snažna ciklonska aktivnost zahvatila je Evropu s Atlantika. Narednih dana veoma snažan i prostran ciklon nalaziće se nad Evropom sa centrom iznad Atlantika u blizini jugozapadne obale Irske. Očekuje se pad vazdušnog pritiska na svega 955 milibara, što se smatra "ekspolzijom" ciklona, jer se očekuje drastičan pad vazdušnog pritiska.

Ovaj snažan ciklon očekuje se narednih nekoliko dana i celoj zapadnoj i jugozapadnoj Evropi donosiće veoma obilne kiše i pljuskove, ali i jake i olujne vetrove.

Ciklon Foto: w2u

U oblasti Atlantika očekuju se i orkanski udari vetra od 120 km/h, a na otvorenom delu i preko 150 km/h.

Ovaj ciklon doneće olujne vetrove sve od Portugalije i Španije preko Francuske do Velike Britanije i Irske, a ujedno ove predele očekuju i vrlo obilne kiše, dok se u Pirinejima i planinama Španije i južne Francuske očekuju obilne snežne padavine.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Inače, ovaj snažan ciklon ka većem delu Evrope usloviće snažna južna strujanja, a talas obilnih pljuskova sa grmljavinom zahvatiće i centralni deo Mediterana i oblast Jadrana, dok se u Alpima očekuje obilni sneg, pri čemu bi palo i više od pola metra snega, a u nižim predelima i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, uz pojavu poplava i bujica. Najjače oluje i obilne padavine očekuju se u Italiji, na južnim padinama Alpa i u oblasti Jadrana.

Ciklon sa Atlantika konstanto će narednih dana ka Evropi slati snažne oblačne i padavinske sisteme.

Ciklon s Atlantika od danas će snažno uticati i na vreme u Srbiji.

Od danas do petka se očekuje veoma vetrovito vreme, uz jake i olujne udare jugoistočnog vetra, a košava će na jugu Banata imati olujne udare od 100 km/h.

U sklopu ciklona preko Srbije će sa Jadrana preko Srbije u noći između utorka i srede i srede i četvrtka preći dva oblačna sistema sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

S obzirom na to da će ciklon ka Evropi doneti izražena južna strujanja, sa severa Afrike preko Mediterana i juga Evrope stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuju prljave padavine.

Krajem sedmice još jedan snažan ciklon sa Atlantika pogodiće Evropu, ali će se svojim centrom sada obrušiti južnije na Portugaliju i Španiju i tim predelima doneti novi talas veoma obilnih padavina, kiše i snega, ali i hladnijeg, pa skoro i pravog jesenjeg vremena.

Ciklon Foto: w2u

Istovremeno, jugoistok Evrope i naše područje zahvatiće pravo letnje vreme, uz temperature iznad 25°C, lokalno i do čak 30°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA