≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubili političara, vođu levice: Četvoro ljudi osuđeno na smrt, dvoje na doživotnu kaznu

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Belaid, levičarski političar, bio je žestoki kritičar Islamističke partije Enahda, a tvrdio je da oni ne reaguju na nasilje koje su ekstremisti počinili nad sekularistima

  • 0
Čokri, Chokri Belaid Foto: FETHI BELAID / AFP / Profimedia

Sud u Tunisu danas je osudio četiri osobe na smrt, a dve na doživotne zatvorske kazne, pod optužbom da su učestvovali u ubistvu istaknutog političkog lidera Čokrija Belaida pre 11 godina.

Belaid, levičarski političar, bio je žestoki kritičar Islamističke partije Enahda, a tvrdio je da oni ne reaguju na nasilje koje su ekstremisti počinili nad sekularistima.

Ubijen je u svom automobilu od strane naoružanih napadača 6. februara 2013, a to je bilo prvo politički motivisano ubistvo u zemlji nakon nekoliko decenija, javlja Rojters.

U blizini suda u Tunisu desetine pristalica Belaida okupilo se u utorak uveče, sa transparentima na kojima se zahteva pravda, a skandirali su "Čokri živi" i "Mi smo odani krvi mučenika".

Čokri, Chokri Belaid Foto: Mohamed Hammi / Sipa Press / Profimedia

Kako navodi britanska agencija, Belaidovo ubistvo zapanjilo je zemlju i izazvalo masovne i nasilne proteste u vreme nakon Arapskog proleća 2011, kada su izbili protesti prvo u Tunisu, a zatim i širom regiona, srušivši nekoliko navodnih autokratskih režima.

Dok je Belaid nije imao veliki broj pristalica, njegova kritika politike Enahde odražavala je stavove mnogih Tunižana, koji su se plašili religioznih radikala za koje su smatrali da će ukloniti slobode stečene prvim modernim pobunama u arapskom svetu.

Njegova porodica i sekularni političari optužili su lidere Enahde da stoje iza atentata u vreme njihovog upravljanja zemljom, što je ta islamistička partija oštro porekla.

Nekoliko meseci nakon ubistva Belaida, ubijen je još jedan levičarski političar, Mohamed Brahmi, što je dovelo do masovnih protesta koji su doveli do raspuštanja tadašnje vlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA