Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunija i Bugarska danas ulaze u šengenski prostor sa vazdušnim i morskim granicama

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savet EU moraće da usvoji odluku da odredi datum od koga će biti ukinuta kontrola unutrašnjih kopnenih granica između Bugarske, Rumunije i ostalih zemalja šengenskog prostora, napominje rumunska agencija Ađerpres

  • 3
Šengen, granica Foto: Tanjug/AP

Rumunija i Bugarska od danas ulaze u šengenski prostor sa vazdušnim i morskim granicama, na osnovu odluke Saveta EU iz decembra 2023. godine.

Razlog za delimično pristupanje je veto koji je nametnula Austrija, jedina članica EU koja je izrazila primedbe, vođena strahom od priliva azilanata, prenosi bugarska agencija BTA.

Ulaskom Bugarske i Rumunije, šengenski prostor, stvoren 1985. godine, sada će imati 29 članica - 25 od 27 država članica EU, kao i Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Premijer Rumunije Marsel Čolaku izjavio je da do kraja godine predstoji puna integracija te zemlje, uključujući kopnene granice.

Evropska komisija je pozdravila pristupanje dve zemlje šengenskom prostoru, a predsednica EK Ursula fon der Lajen nazvala je to „velikim uspehom“.

„Pozdravljam ukidanje unutrašnje kontrole vazdušnih i morskih granica. Ovo je veliki uspeh za obe zemlje. I takođe istorijski trenutak za šengenski prostor, najveće područje slobodnog kretanja na svetu. Zajedno gradimo jaču i ujedinjeniju Evropu za sve naše građane“, rekla je predsednica EK.

"Sledeći korak je uklanjanje kontrola i na unutrašnjim kopnenim granicama. Rasprava u Savetu će se nastaviti ove godine. Obećavam da će to biti prioritet do kraja mog mandata", rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Savet EU moraće da usvoji odluku da odredi datum od koga će biti ukinuta kontrola unutrašnjih kopnenih granica između Bugarske, Rumunije i ostalih zemalja šengenskog prostora, napominje rumunska agencija Ađerpres.

Evropska komisija je od 2011. godine u evaluacionim izveštajima potvrdila da su Bugarska i Rumunija ispunile sve uslove za punopravno članstvo u šengenskom prostoru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA