Vreme čitanja: oko 1 min.

ISIS-K bi mogao u SAD da izvrši napad sličan onome u Moskvi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njujork post: ISIS-K bi mogao da izvrši napad u SAD sličan onome u Moskvi

  • 1
Teroristički napad u Moskvi, Krokus Siti Hol Foto: Tanjug/AP

Pripadnici ogranka Islamske države ISIS-K mogli bi da pređu preko granice SAD i izvrše napad sličan onome koji je izvršen na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta kada su poginule 143 osobe, upozorio je neimenovani američki federalni zvaničnik za The New York Post.

Zvaničnik je rekao da ogranak ISIS-K postaje smeliji i da njegovi članovi mogu da pokušaju da iskoriste "haos" na američko-meksičkoj granici i potraže metu u SAD.

"Napad na američkom tlu je definitivno mogućnost", naveo je izvor.

Zvaničnik je ukazao da operativci ISIS-K lako mogu da budu neotkriveni na južnoj granici SAD gde je tokom februara pokušalo da pređe više od 256.000 migranata.

Prema podacima američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), 169 osumnjičenih za terorizam zaustavljeno je tokom prošle godine na južnoj granici SAD, a od prošlog oktobra uhvaćeno je još 69 osumnjičenih za terorizam koji su pokušali da pređu preko granice.

FBI je naveo da je na granici SAD tokom 2021. godine zaustavljeno 15 osumnjičenih za terorizam, a da je 2022. zabeležen dramatičan porast na 98 osumnjičenih.

Veruje se da stotine ljudi iz zemalja u kojima ISIS-K aktivno regrutuje članove svake godine prelazi granicu.

ISIS-K je nastao u regionu Horasan koji obuhvata delove Irana, Turkmenistana i Avganistana i operativno je najsposobniji ogranak Islamske države.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дарије

    31. mart 2024 | 19:02

    Не би могао , јер нема ко да наручи и организује!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA