Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbori u Turskoj: Erdogan u velikim problemima u Istanbulu i drugim velikim gradovima

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godinu dana nakon što je Redžep Tajip Erdogan osvojio treći mandat kao predsednik, postavio je za cilj da vrati grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik

  • 0
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Glavna opoziciona stranka Turske, Republikanska narodna partija (CHP), vodi u nekim od najvećih gradova te zemlje, uključujući Istanbul, na lokalnim izborima visokog rizika, prenosi BBC.

Istanbulski opozicioni gradonačelnik Ekrem Imamoglu (CHP), koji je osvojio grad 2019. godine, izjavio je da je "veoma srećan".

Godinu dana nakon što je Redžep Tajip Erdogan osvojio treći mandat kao predsednik, postavio je za cilj da vrati grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik.

Sekularna nacionalistička opozicija takođe vodi i u glavnom gradu Ankari. Mansur Javas je takođe pobedio Erdoganovu Partiju pravde i razvoja (AKP) i pre pet godina.

I Javas i njegov istanbulski stranački kolega Imamoglu smatraju se potencijalnim kandidatima za predsedničke izbore 2028. godine.

Pre nedeljnih izbora u Istanbulu, rezultati su smatrani suviše tesnim za prognoziranje pobednika, s aktuelnim gradonačelnikom koji se suočavao sa snažnim izazovom od strane kandidata Erdoganove stranke Murata Kuruma.

Erdogan je vodio kampanju svoje stranke, obećavajući novu eru u turskom megagradu od gotovo 16 miliona ljudi.

Ali, njegova vlada nije uspela da se oslobodi ekonomske krize koja je dovela do inflacije od 67% i kamatnih stopa od 50%.

Sa više od polovine prebrojanih glasova u Istanbulu, Imamoglu iz CHP-a bio je devet procentnih poena ispred svog rivala iz AKP-a.

"Na osnovu podataka koje sada imamo, mogu reći da je poverenje i vera naših građana u nas nagrađeno", rekao je on.

U Ankari, gradonačelnik iz CHP-a Mansur Javas vodio je sa mnogo većom razlikom, ali sa manje prebrojanih glasova.

Značajno je da je njihova stranka takođe vodila u mnogim drugim velikim gradovima Turske, uključujući Izmir, Bursu i letovalište Antaliju.

AKP, stranka turskog predsednika Erdogana, imala je više uspeha u područjima jugoistoka pogođenim dvostrukim zemljotresom u februaru 2023. godine. Bila je u vođstvu u gradovima Kahramanmaras i Gaziantep.

Oko 61 milion turskih glasača imalo je pravo glasa na nedeljnim izborima, a procenjeni odziv bio je veći od 76% u 81 provinciji te zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA