Vreme čitanja: oko 3 min.

Erdogan žestoko uzdrman, izgubio najveće gradove: Najteži izborni poraz od dolaska na vlast 2002. godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon više od polovine prebrojanih glasova, Imamoglu je vodio gotovo 10 procentnih poena u trci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg turskog grada, dok je njegova Republikanska narodna partija (CHP) zadržala Ankaru i osvojila još devet mesta gradonačelnika u velikim gradovima širom zemlje

  • 3
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Turci su kaznili predsednika Redžipa Tajipa Erdogana i njegovu stranku u nedelju na nacionalnim lokalnim izborima koji su opoziciju ponovo uspostavili kao političku snagu i ojačali gradonačelnika Istanbula, Ekrema Imamoglua, kao glavnog budućeg rivala Erdogana na predsedničkim izborima, piše Rojters.

Nakon više od polovine prebrojanih glasova, Imamoglu je vodio gotovo 10 procentnih poena u trci za gradonačelnika Istanbula, najvećeg turskog grada, dok je njegova Republikanska narodna partija (CHP) zadržala Ankaru i osvojila još devet mesta gradonačelnika u velikim gradovima širom zemlje.

Analitičari su rekli da su Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja (AKP) - koja vlada Turskom više od dve decenije - prošli lošije nego što su ankete predviđale zbog naglog rasta inflacije, nezadovoljstva islamista birača i, u Istanbulu, Imamogluove privlačnosti van sekularne baze CHP-a.

"Poverenje i podrška koju naši građani imaju u nas zaista su pokazani", rekao je Imamoglu, 53-godišnjak, bivši poslovni čovek koji je u politiku ušao 2008. godine i sada ga analitičari vide kao potencijalnog predsedničkog izazivača.

U Ankari, glavnom gradu, hiljade pristalica okupile su se mašući zastavama CHP-a povodom govora gradonačelnika Mansura Javasa, koji je porazio svog protivnika iz AKP-a, što je još jedan udarac za Erdogana.

Prema rezultatima iz 79,77% otvorenih glasačkih kutija u Istanbulu, najvećem gradu Evrope sa više od 16 miliona ljudi, Imamoglu je imao podršku od 50,53% u poređenju sa 40,73% za protivkandidata iz AKP-a Murata Kuruma, bivšeg ministra u nacionalnoj vladi Erdogana.

Ankete su predviđale tesnu trku u Istanbulu i moguće poraze CHP-a širom zemlje.

Ipak, delimični zvanični rezultati koje je objavila državna agencija Anadolu pokazali su da su AKP i njegov glavni saveznik ostali bez gradonačelničkih mesta u 10 velikih gradova, uključujući Bursu i Balikesir u industrijalizovanom severozapadu Turske.

CHP vodi širom zemlje sa gotovo 1% glasova, prvi put u poslednjih 35 godina, pokazuju rezultati.

Mert Arslanalp, asistent profesora političkih nauka na Univerzitetu Boaziči u Istanbulu, rekao je da je to "najteži izborni poraz" Erdogana od dolaska na nacionalnu vlast 2002. godine.

"Imamoglu je pokazao da može da prevaziđe duboke sociopolitičke podele koje definišu opoziciono biračko telo Turske čak i bez njihove institucionalne podrške," rekao je on. "To ga čini politčki najkonkurentnijim rivalom Erdoganovom režimu na nacionalnom nivou."

Uspon Imamoglua

Godine 2019. Imamoglu je zadao oštar izborni udarac Erdoganu kada je prvi put osvojio Istanbul, okončavajući 25 godina vlasti AKP-a a i njenih islamističkih prethodnika u tom gradu, uključujući i Erdogana koji je bio gradonačelnik u 1990-im godinama. CHP je takođe osvojio Ankaru te godine.

Erdogan se revanširao 2023. osvajanjem reizbora i parlamentarne većine sa svojim nacionalističkim saveznicima, uprkos višegodišnjoj krizi troškova života.

Analitičari su naveli da su ekonomske napetosti, uključujući inflaciju od govoto 70% i usporavanje rasta usled agresivnog režima monetarne stegnutosti, naterale birače da ovog puta kazne AKP.

"Ekonomska situacija je bila odlučujući faktor", rekao je Hakan Akbaš, viši savetnik u kompaniji Albright Stonebridge Group. "Turski narod je tražio promene i Imamoglu je sada podrazumevani protivnik predsedniku Erdoganu."

Pristalice koje su mahale zastavama ispred zgrade Istanbulske opštine rekle su da žele da vide Imamoglua kako izaziva Erdogana za predsednički položaj u budućnosti.

"Veoma smo srećni. Tako ga volim. Voleli bismo da ga vidimo kao predsednika," rekla je Esra, domaćica.

Rastuća popularna podrška islamističkoj Stranci za novo blagostanje, koja je zauzela još tvrđi stav od Erdogana protiv Izraela zbog sukoba u Gazi, takođe je oslabila podršku AKP-u. Ta stranka je preuzela Sanliurfu od AKP-ovog kandidata na jugoistoku Turske.

Imamoglu je ponovo izabran uprkos raspadu opozicionog saveza koji prošle godine nije uspeo da svrgne Erdogana.

Glavna prokurdska stranka, koja je podržala Imamoglua 2019. godine, ovaj put je postavila svog kandidata pod DEM-ovim zastavama u Istanbulu. Ali mnogi Kurdi su zanemarili lojalnost stranci i ponovo glasali za njega, sugerišu rezultati.

U većinski kurdskom jugoistoku, DEM je potvrdio svoju snagu, osvojivši 10 provincija. Nakon prethodnih izbora, država je zamenila prokurdske gradonačelnike imenovanim "poverenicima" zbog navodnih veza sa militantima.

Nasilje je izbilo ranije tokom dana, uključujući jedan incident na jugoistoku u sukobima između grupa naoružanih pištoljima, štapovima i kamenjem, u kojem je jedna osoba ubijena i 11 ranjeno. U drugom incidentu, jedan kandidat za susedstvo, ili "muhtar", ubijen je, a četiri osobe su ranjene u tuči, izvestila je Anadolu agencija.

Još nekoliko osoba je povređeno u drugim incidentima, dok je jedna osoba upucana i dve su ranjene tokom noći pre glasanja u Bursi, izvestio je Demiroren.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA