Vreme čitanja: oko 2 min.

Maltretirali decu sa autizmom u vrtiću: Majka stavila uređaj za snimanje, čula šta su im sve radili

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog nemogućnosti da sazna od sina o čemu je reč, stavila je uređaj za snimanje u njegovu torbu i saznala grozote koje preživljava svakog dana u vaspitno-obrazovnoj ustanovi

  • 4
Autizam, dete, buka Foto:Shutterstock

U vrtiću u Ploještiju, u Rumuniji, napravljen je uznemirujući snimak na kojem se vidi kako vaspitačica preti i udara šestogodišnje dete.

Majka dečaka je posumnjala da se u vrtiću nešto dešava nakon što je primetila da je njen sin čudan. Nažalost, nije mogla tako lako da proveri šta je u pitanju, s obzirom na to da dečak slabo priča jer ima blaži oblik autizma.

Zbog nemogućnosti da sazna od sina o čemu je reč, stavila je uređaj za snimanje u njegovu torbu i saznala grozote koje preživljava svakog dana u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

"Vaspitači su mom detetu pretili batinama i psovali ga. Dete su i štipali. Odmah mi je rekao, već prve nedelje vrtića došao je kod mene i rekao mi: 'Mama, gospođa štipa'. Početkom oktobra je dobio čak i šamar preko usta", rekla je majka.

Reakcija direktorke na ovakvo ponašanje bila je jednako uznemirujuća jer je ovakvo ponašanje prokomentarisala kao "malo neprimereno".

Sličnu situaciju doživelo je još jedno dete sa blažim oblikom autizma, a njegova majka se požalila kako su ga dugo maltretirali.

"I moje dete je bilo maltretirano, jako dugo, već nekoliko dana ne želi da ide u vrtić. Moje dete ne priča mnogo, ne može da se izrazi, počeo je da ima jake napade plača. Kažu da se baca na pod u kupatilu i da ima napade plača. Ni ja nisam razumela zašto odjednom plače. Moje dete ima autistični spektar, ali sva deca moraju da se drže zajedno", rekla je druga mama.

Direktorka vrtića reagovala je burno na snimak koji je majka prijavila policiji.

"Kolege su koristile malo neprimeren ton, ali je i snimanje bilo neprimereno i iskrivljeno", rekla je direktorka vrtića Elvira Soare.

Dve vaspitačice, koje u vrtiću rade od 2015. godine, dale su izjavu danas u policiji zbog "neprimerenog tona". One nisu suspendovane zbog ovog incidenta i očekuje se da nastave sa radom.

Inače, ovo nisu jedini incidenti u ovom vrtiću, a roditelji se u svojim grupama često žale na ponašanje i jezik vaspitača.

Roditelji kažu da nisu ni zamišljali da su u ovakve ruke ostavili decu na čuvanje. Mnogi prepričavaju ponižavajuće incidente ili kažu da su svoju decu povukli kada su odbijala da idu u vrtić.

"Ton vaspitača je potpuno neprikladan. Vaspitačice imaju prilično iskustvo u obrazovanju. Dakle, reč je o iskusnom nastavnom kadru. Obaveštena je policija", rekla je Ilona Rizea, opšti školski inspektor ISJ Prahova.

U međuvremenu, vlasti su otvorile istragu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    3. april 2024 | 01:07

    Drage mame,morate da shvatite da deca sa autizmom NE MORAJU niti zele da se druze sa normalnom decom,to kazem jer i ja imam dete sa autizmom..dete mora da ide u ustanovi koja je namenjena deci sa autizmom da bi ucitelji koji su namenjeni takvoj deci,pokusali da pomognu do nekle da se to dete obrazuje na svoj nacin...dokle vise to guranje i svstavanje dece sa posebnim potrebama medju normalnu decu...ne ide kvadrat u krug ne mozete ga zorom nabiti.

  • Paja

    3. april 2024 | 01:04

    Kako li je tek kod nas

  • N

    3. april 2024 | 15:07

    I kod nas je ovako.. Primitivno društvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA