Vreme čitanja: oko 1 min.

Peter Pelegrini pobedio na predsedničkim izborima u Slovačkoj

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na predsedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača

  • 0
Peter Pelegrini Foto: Tanjug/AP

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija Peter Pelegrini pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj sa 53,12 odsto osvojenih glasova, što znači da je dobio podršku 1.409.255 birača, saopštio je danas slovački Zavod za statistiku.

Njegov protivkanidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata Ivan Korčok osvojio je u juče održanom drugom krugu izbora 46,87 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 1.243.709 birača, prenosi agencija TASR.

Na predsedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača.

Pelegrini (48), saveznik premijera Roberta Fica, sa kojim deli stav prema Rusiji, naslediće na položaju predsednika države Zuzanu Čaputovu.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine pre nego što je Fico došao na vlast u oktobru 2023. godine sa obećanjem da će zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi BBC i ocenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

BBC podseća i da je Fico nedavno izjavio da je predsednik Rusije Vladimir Putin "nepravedno demonizovan" i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini, iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA