Vreme čitanja: oko 2 min.

Zoraja je rešila da umre u maju, oko vrata nosi jednu značku: Detalji slučaja devojke koja ide na eutanaziju

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do obrade zahteva za eutanaziju je morala da čeka dve i po godine, a zatim još šest do 12 meseci kako bi se uverila da ispunjava sve zakonske uslove

  • 8
Zoraya ter Beek Foto: Privatna arhiva

Zoraja Ter Bek (28), iz malog sela u Holandiji, blizu nemačke granice, izazvala je veliku medijsku pažnju nakon što je obelodanila da će umreti u maju jer više ne može da izdrži da živi svoj život. Zorajine intenzivne borbe protiv života su dovele do toga da je počela da nosi značku "ne reanimirati" oko vrata, nešto što obično nose stariji ljudi.

Takođe, devojka je šokirala nakon što je rekla da bi "izvršila samoubistvo" da joj nije odobrena eutanazija.

"Tokom dugog čekanja, nikada nisam sumnjala u svoju odluku, a da je slučajno odbijena od strane medicinske komsije, ja bih verovatno sama to uradila", rekla je Zoraja.

Do obrade zahteva za eutanaziju je morala da čeka dve i po godine, a zatim još šest do 12 meseci kako bi se uverila da ispunjava sve zakonske uslove.

Nakon što je došla do kraja, Zoraja je odabrala datum svoje smrti.

Devojka je odrasla u ubeđenju da će jednog dana postati uspešan psihijatar, ali nažalost, nikada nije uspela da završi fakultet. Ona boluje od depresije, autizama i graničnog poremećaja ličnosti zbog čega je odlučila da svoj život okonča eutanazijom.

"Ne vidim to kao odlazak moje duše, već više kao oslobađanje od života", rekla je Zoraja.

Ona ne želi nikakvu gužvu i planira da udahne poslednji dah na sofi u svojoj dnevnoj sobi, bez muzike i uz prisustvo dečka.

"Doktori u tom slučaju zaista daju vremena koliko nam je potrebno. Nije da dođu i kažu ležite i to je to. Većinu vremena provedu u pravljenju atmosfere koja će nam biti prijatna. Onda me pita da li sam spremna. Ja ću za to vreme zauzeti svoje mesto na kauču. Onda će me opet pitati da li sam sigurna, a zatim pokrenuti proceduru i poželeti mi srećan put. Ili u mom slučaju će mi poželeti laku noć jer ja mrzim da idem bilo gde", rekla je Zoraja.

Zoraja nema mnogo članova porodice, pa će njen dečko naći lepo mesto u nekoj šumi da pospe njen pepeo.

"Lečio sam pacijente za koje sam znao da će počiniti samoubistvo. Tako da sam zahvalan što postoji eutanazija kao alternativa. Oni za koje znam da će počiniti samoubistvo su po mom mišljenju smrtni. I ne želim da napustim svoje pacijente koji nisu u stanju da nastave sa svojim životima", rekao je psihijatar Kit Vanmechelen za The Sun.

Nakon što je njena priča objavljena u Free Pressu, Zoraja je na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, najavila da će se povući sa društvenih mreža pre smrti.

"Bila mi je čast da pružim uvid ljudima koji su bili otvoreni da nešto nauče", objavila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    8. april 2024 | 13:15

    Svet otisao u mp3, psihickim bolesnicima odobravaju eutanaziju, psihijatar je gurnuo u ambis…

  • Гаргамел

    8. april 2024 | 12:46

    Наживела се она док јој одобрише еутаназију! Код нас се ни на магнетну не чека толико 😁

  • Jelena

    8. april 2024 | 16:11

    Sto mi je zao ove devojke. Gde su joj porodica i bliznji da joj pomognu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA