Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorijska odluka u Arizoni koja se tiče abortusa: Vrhovni sud rekao svoje

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stariji zakon je zabranjivao postupak u svim slučajevima, osim kada je "potrebno spasiti“ život trudnice

  • 1
Amerika abortus glasanje Foto-montaža :Shutterstock, Pixabay, Tanjug/AP

Vrhovni sud Arizone, doneo je danas istorijsku odluku i presudio da država mora da se pridržava odredbe krivičnog zakona starog 123 godine koja zabranjuje sve abortuse osim u slučajevima kada je „neophodno spasiti“ život trudnice, piše CNN.

Zakon, koji se datira još od 1864. godine, takođe je predviđao zatvorsku kaznu od dve do pet godina za one koji vrše abortus.

Stariji zakon je zabranjivao postupak u svim slučajevima, osim kada je "potrebno spasiti“ život trudnice. Predviđena je zatvorska kazna od dve do pet godina za pružaoce abortusa.

Slučaj je najnoviji primer bitke oko pristupa abortusu koja se odigrala u nekoliko država otkako je Roe protiv Vejda poništen od strane Vrhovnog suda SAD 2022. Od te odluke, skoro dve desetine država je zabranilo ili ograničilo pristup ovoj proceduri.

Pružaoci usluga su upozorili da restriktivna politika pristupa abortusu stavlja pacijente u opasnost od loših zdravstvenih ishoda, a doktore u rizik od pravne odgovornosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne znam pitam

    9. april 2024 | 20:50

    da li ljudi znaju da u trećoj nedelji trudnoće počinje bebino srce sa kuca. 5-8 nedelja formiraju se organi i tako dalje i tako dalje ... kako je moguće da neko može da smatra da abortus nije jednak ubistvu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA