Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski parlament usvojio Pakt o azilu i migracijama, Poljska ga ne prihvata

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski parlament usvojio Pakt o azilu i migracijama

  • 0
Migranti, Lampeduza, Italija, Tunis Foto: Tanjug/AP

Evropski parlament usvojio je juče Pakt o azilu i migracijama, saopštila je predsednica EP Roberta Mecola.

"Usvojili smo snažan zakonodavni okvir o tome kako se nositi sa migracijama i azilom u Evropskoj uniji. Nastajao je više od 10 godina, ali održali smo reč. Balans između solidarnosti i odgovornosti. Ovo je evropski put", poručila je Mecola na društvenoj mreži X.

Predsednik Odbora EP za razvoj Tomas Tobe naveo je da će Evropska unija "povratiti kontrolu nad spoljnim granicama, smanjiti ekonomsku migraciju i uspostaviti zajedničku migracionu politiku" koja će, kako je naveo, dobro funkcionisati i dugoročno odgovarati Uniji.

Prema Paktu o azilu i migracijama, svako lice sa manjom šansom da ostvari pravo na ostanak u EU, trebalo bi da bude brže deportovano van granica EU, uz obavezne granične procedure, koje bi po pravilu trebalo da budu završene nakon 12 nedelja.

U slučaju veoma velikog broja dolazaka, zemlje moraju da se oslone na solidarnost drugih članica, a u tom slučaju, granične procedure trebalo bi proširiti na veći broj migranata.

Unutar EU godišnje će biti preraspodeljeno do 30.000 ljudi, a članice koje ne žele da prihvate izbeglice biće u obavezi da pomognu na drugi način, uključujući finansijski.

Premijer Poljske Donald Tusk poručio je danas da ta zemlja neće prihvatiti mehanizam Evropske unije za preseljenja migranata uprkos tome što je ovaj akt usvojio odbor za imigracionog zakonodavstvo Evropskog parlamenta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA