≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusija žestoko napala Ukrajinu tokom noći, Poljaci digli avione i upozorili građane: Novi apel Zelenskog

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Volodimir Zelenski je nakon najnovijeg napada poručio da Ukrajina treba snažnu protivvazdušnu odbranu i drugu odbrambenu podršku, a ne ignorisanje i dugotrajne rasprave

  • 8
Rusija napala Ukrajinu Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Rusija je tokom noći pokrenula kombinovani napad velikih razmera na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini. Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk objavio je na Telegramu da je protivvazdušna odbrana uništila 57 od 82 vazdušna cilja.

Prema podacima Ukrajinaca, u napadu su korišćene različite vrste projektila i bespilotnih letelica: 20 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555, 6 hipersoničnih projektila Kh-47M2 Kinžal, 12 protivvazdušnih projektila S-300, 40 bespilotnih letelica Shahed-131/136 i 4 rakete vazduh-zemlja Kh-59.

Poljaci upozorili građane na pojačanu buku

"Hvala svim braniteljima neba koji su odbili još jedan teroristički napad okupatora. Zajedno ćemo pobediti", najavio je Oleščuk.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko napisao je kako su Rusi gađali infrastrukturne objekte u pet oblasti.

"Neprijatelj ponovo napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodna postrojenja i sistemi u Harkovu, Zaporožju, Lavovu i Kijevu bili su napadnuti", istakao je. Potvrdio je kako službe rade na otklanjanju posledica napada.

Tokom napada su se oglasile i poljske vazdušne snage.

"Imajte na umu da poljski i saveznički avioni lete u vazdušnom prostoru, što može rezultirati povećanim nivoom buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje. Noćas se primećuje intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije vezana uz raketne udare na objekte koji se nalaze na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure za osiguranje sigurnosti poljskog vazdušnog prostora, a vazdušne snage kontinuirano prate situaciju", saopštili su Poljaci.

Rusija napala Ukrajinu Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Izbili požari u nizu oblasti

Dva podzemna skladišta plina pogođena su tokom noći, objavila je ukrajinska nacionalna naftna i plinska firma Naftogaz.

"Rano ujutro neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta. Skladišta nastavljaju s radom", naveli su.

Ruslan Kravčenko, načelnik vojne uprave Kijevske oblasti, potvrdio je kako je pogođen najmanje jedan objekt kritične infrastrukture na području njegove oblasti.

"Oblast je bila pod velikim napadom bespilotnih letelica kamikaza i projektila. Upozorenje na vazdušnu opasnost trajalo je više od pet sati. Nažalost, objekt kritične infrastrukture napadnut je tokom upozorenja o vazdušnoj opasnosti u Kijevskoj oblasti. Sve hitne službe su na mestu događaja, u toku je gašenje požara na objektu. Sve detaljne informacije biće naknadno", rekao je on, prenosi Hina.

Požari su izbili i u energetskim postrojenjima u Lavovskoj, Odeškoj i Zaporoškoj oblasti, dok su krhotine oborenih dronova padale po Nikolajevskoj oblasti.

Zelenski: Treba nam protivvazdušna odbrana

Predsednik Volodimir Zelenski je nakon najnovijeg napada poručio da Ukrajina treba snažnu protivvazdušnu odbranu i drugu odbrambenu podršku, a ne ignorisanje i dugotrajne rasprave.

"Zahvalnost svima koji trenutno ublažavaju posledice ruskog napada te svakom pripadniku naše protivvazdušne odbrane, koji je preko noći bio na straži. Preko 40 projektila i još oko 40 jurišnih dronova. Neke od raketa i dronova su uspešno oboreni, samo neki... Svaki naš sused u Evropi, svaki naš drugi partner vidi koliko je ukrajinska potreba za protivvazdušnom odbranom kritična", naglasio je.

"Upravo ovde, upravo sada, prilika je da pokažemo svetu da je terorizam univerzalno osuđen. Ako se Rusiji dopusti da nastavi, ako ruski projektili i bespilotne letelice ugroze ne samo Ukrajinu nego i odlučnost naših partnera, to će biti globalna podrška teroru. Treba nam protivvazdušna odbrana i druga odbrambena podrška, a ne ignorisanje i dugotrajne rasprave", nastavio je.

Zahvalio je onima koji efikasno podržavaju ukrajinsku borbu za život i svim čelnicima "koji neće ćuteti, nego će nastaviti da pomažu i osuđuju ruski teror".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. april 2024 | 10:24

    RAT DO POSLEDNJEG UKRAJINCA ZA NATO INTERESE !!! NATO ZELI POBEDU!!!

  • bl@

    11. april 2024 | 10:45

    Pa, sta ce vam jos PVO-a kad stalno javljate da ste skoro sve poobarali?! Da oborite i ono sto jos nije ni poletilo?

  • Kozak

    11. april 2024 | 11:44

    Kraj je : 1812 ..Pariz .!!! ,1945..Berlin.!!!!!! ,2024....???????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA