Vreme čitanja: oko 2 min.

Član ultra-liberalne stranke Havijera Mileja rekao da žele da ukinu obaveznu školu: "Deca mogu da rade"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je rekao da je ta "sloboda" o odlučivanju da li ćete dete poslati u školu ili ga ostaviti da vam pomaže zapravo nešto što je potrebno Argentini

  • 0
Javier Milei Havijer Milej Argentina Foto: Tanjug/AP

Argentina je 1984. godine po zakonu proglasila osnovno obrazovanje obaveznim, a 99 odsto njenog stanovništva je pismeno, što je druga najveća stopa u Latinskoj Americi posle Urugvaja. Pad kvaliteta obrazovanja bio je predmet zabrinutosti uzastopnih vlada, a sada je predmet rasprave izjava Alberta Benegasa Liča, člana La Libertad Avanza, stranke ultra-liberalnog argentinskog predsednika Havijera Mileja, koji je predložio da njegova zemlja napravi korak kakav nije unazad četrdeset godina.

"Želite da svom detetu pružite najbolje što možete, posebno u Argentini, a zapravo je luksuz da šaljete dete u školu jer vam je potrebno da ono bude u radionici sa ocem", rekao je Benegas Linč u nedelju tokom radija intervju.

On je rekao da je ta "sloboda" o odlučivanju da li ćete dete poslati u školu ili ga ostaviti da vam pomaže zapravo nešto što je potrebno Argentini.

Inače, zakon o obrazovanju obavezuje svakog pojedinca da ima obaveznu nastavu od prvog razreda do četvrte godine srednje škole.  Po mišljenju Benegasa Linča, obrazovanje je "odgovornost roditelja" i, kao takvo, država tu "nema šta da traži".

"Rad lišava dečake i devojčice prava da uče, igraju se i srećno odrastaju", navodi UNICEF.

"Moj otac je morao da počne da radi sa osam godina. Rođen 1938. godine i jedino je dete, imao je samohranu majku i kod kuće nije bilo alternative. Nažalost, preminuo je pre mnogo godina. Da je živ, rekao bi neukom kongresmenu bez sumnje šta je dečji rad", napisao je na Tviteru bivši ministar kulture Pablo Aveluto.

Minimalna radna dob u Argentini je 16 godina i poslodavci koji iskorišćavaju ekonomsku prednost rada dece i adolescenata bivaju kažnjeni. Međutim, oko 10 odsto stanovništva starosti između pet i 15 godina u Argentini obavlja barem neku produktivnu aktivnost, prema podacima Međunarodne organizacije rada.

"Ono što kongresmen Benegas Linč kaže je u ime kongresmena Benegasa Linča", rekao je portparol predsednika Mileja, Manuel Adorni na konferenciji za novinare pokušajući da se distancira od izjave Benegasa Linča.

"U borbi protiv siromaštva najvažnije je imati mogućnost obuke, obrazovanja i budućnosti", rekao je on kao zvaničan stav argentinskog predsednika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA